Έρευνα: Η γυμναστική μετά το έμφραγμα σώζει ζωές

65
Η γυμναστική μετά το έμφραγμα σώζει ζωές

Η σωματική δραστηριοποίηση μετά από έμφραγμα μπορεί μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Αυτό αναφέρει σουηδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο EuroPrevent 2018 της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Επιστημονική ομάδα της Σουηδικής Σχολής Επιστημών Άθλησης και Υγείας στη Στοκχόλμη έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 22.227 ασθενείς και διαπίστωσε ότι εκείνοι που ήταν πιο δραστήριοι σωματικά μετά από έμφραγμα μείωναν στο μισό τον κίνδυνο θανάτου εντός τεσσάρων ετών.

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας και Επίδοσης του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και κατέγραψε τη σχέση σωματικής δραστηριότητας και επιβίωσης μετά από έμφραγμα. Οι 22.227 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα είχαν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου την περίοδο 2005-2013.

Τα επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησης είχαν καταγραφεί 6-10 εβδομάδες και 12 μήνες μετά το έμφραγμα. Η διαφορά στις απαντήσεις που είχαν δώσει οι συμμετέχοντες θεωρήθηκε ότι αντικατόπτριζαν αλλαγή στη σωματική δραστηριότητα το 12μηνο μετά το έμφραγμα.

Τόσο πριν όσο και μετά το έμφραγμα οι ασθενείς είχαν αναφέρει πόσες φορές γυμνάζονταν για 30 λεπτά ή και περισσότερο και έτσι κατηγοριοποιήθηκαν ως αδρανείς, μειωμένης δραστηριότητας, αυξημένης δραστηριότητας και διαρκώς ενεργοί.

Συνολικά, 1.087 ασθενείς πέθαναν κατά τη διάρκεια των 4,2 ετών της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των τεσσάρων κατηγοριών φυσικής δραστηριότητας και θανάτου, αφού συνεκτίμησαν την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και άλλους κλινικούς παράγοντες.

Συγκριτικά με ασθενείς που ήταν διαρκώς αδρανείς, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 37%, 51% και 59% χαμηλότερος στις κατηγορίες μειωμένης δραστηριότητας, αυξημένης δραστηριότητας και διαρκούς δραστηριότητας, αντίστοιχα.