Έρευνα: Η παχυσαρκία αποδυναμώνει την καρδιά

157
Η παχυσαρκία αποδυναμώνει την καρδιά

Από μόνη της η παχυσαρκία, χωρίς κανέναν άλλο παράγοντα κινδύνου, όπως η χοληστερόλη, η έλλειψη σωματικής άσκησης ή ο διαβήτης, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά σχεδόν ένα τρίτο, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα απέδειξαν ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αποτελεί κυρίαρχη αιτία εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε γενετικές παραλλαγές ως εργαλείο για να δείξει την αιτιώδη σχέση μεταξύ των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του ΔΜΣ.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι παράλληλη στην αύξηση του ΔΜΣ και των επιπέδων του λίπους ήταν και η αύξηση της στένωσης της αορτικής βαλβίδας.

Η βαλβίδα, δηλαδή, που ελέγχει την ροή του αίματος από την καρδιά στο μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο του σώματος, την αορτή, στενεύει και δεν μπορεί να ανοίξει πλήρως. Χωρίς θεραπεία, ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στον θάνατο.

Τα ευρήματα αντιτίθενται σε προηγούμενες μελέτες που υποστηρίζουν ότι το υπερβολικό βάρος δεν είναι αναγκαστικά χαρακτηριστικό κακής υγεία.