Έρευνα: Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας

59
Έρευνα για την παχυσαρκία και την καρδιά

Τα παχύσαρκα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης καρδιακής αρρυθμίας, γεγονός που τους εκθέτει και στο ενδεχόμενο εμφράγματος και καρδιακής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Cardiology, επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια εξέτασε στοιχεία για πάνω από 67.000 Αμερικανούς, κατά μέσο όρο 44 ετών. Οι μισοί ήταν παχύσαρκοι.

Κατά τη διάρκεια της οκταετούς ιατρικής παρακολούθησής τους, το 2,7% των παχύσαρκων συμμετεχόντων εκδήλωσαν κολπική μαρμαρυγή, συγκριτικά με το 1,8% όσων δεν ήταν παχύσαρκοι. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές μεταφράζεται σε 40% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρδιακής αρρυθμίας.

«Αν είσαι παχύσαρκος και έχεις κολπική μαρμαρυγή, η απώλεια βάρους μπορεί να συμβάλλει και στην διαχείριση της καρδιακής αρρυθμίας», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Αντριου Φοϊ, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.