Έρευνα: Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού

34
Έρευνα: Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού, όπως προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Παμπλόνα στην Ισπανία.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι αναψυκτικά μπορεί να έχουν δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των μεσήλικων γυναικών.

Οι Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά αναψυκτικά τύπου σε όλη την διάρκεια της ζωής τους, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Andrea Romanos-Nanclares από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρας, τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη σε δείγμα 10.713 μεσήλικων γυναικών.

«Οι γυναίκες αυτές δεν έπασχαν από καρκίνο του μαστού στην αρχή της μελέτης. Παρακολουθήσαμε την εξέλιξη της υγείας τους και τις ρωτήσαμε πόσο συχνά και σε ποιες ποσότητες κατανάλωναν ζαχαρούχα αναψυκτικά. Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος στις γυναίκες που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση. Εκατό γυναίκες αρρώστησαν κατά την περίοδο της μελέτης. Αυτές οι περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα συχνές στην ηλικιακή ομάδα που είχε ήδη μπει στην εμμηνόπαυση. Γι' αυτές τις γυναίκες, υπήρξε στατιστική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου του καρκίνου του μαστού και της κατανάλωσης αναψυκτικών», επισημαίνει.