Έρευνα: Η θάλασσα θαυματουργή για άγχος και κατάθλιψη

466
Η θάλασσα θαυματουργή για άγχος και κατάθλιψη

Τα μεγάλα οφέλη ως προς τη ψυχική υγεία αναδεικνύει μία νέα έρευνα σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα έχουν λιγότερο άγχος και στρες, ακόμα κι όταν η οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη από έναν κάτοικο μιας πόλης της ενδοχώρας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter χρησιμοποίησαν ερευνητικά δεδομένα από σχεδόν 26.000 ανθρώπους, η οποία αποτελεί μία από τις πιο λεπτομερείς έρευνες που έγιναν ποτέ σχετικά με τις επιδράσεις που μπορεί να επιφέρει στη ζωή ενός ανθρώπου η διαμονή κοντά στη θάλασσα.

Λαμβάνοντας υπόψιν και άλλους σχετικούς παράγοντες, η μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα που ζουν σε περιοχές κοντά στην ακτογραμμή της Αγγλίας έχουν καλύτερη ψυχική υγεία. Η Δρ. Τζο Γκάρετ, που ηγήθηκε της μελέτης, πιστεύει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες.

«Η έρευνά μας υποδεικνύει για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα που ζουν κοντά στη θάλασσα βιώνουν λιγότερα συμπτώματα διαταραχών ψυχικής υγείας. Αυτή η ‘προστατευτική ζώνη’ θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της κατάστασης μεταξύ των ατόμων υψηλού και χαμηλού εισοδήματος όσον αφορά στην ψυχική υγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.