Έρευνα: Καλή φυσική κατάσταση ασπίδα και κατά του καρκίνου

154
Έρευνα για την ρύπανση και τη γυμναστική

Με αφορμή τον Οκτώβριο που είναι μήνα αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, η διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας, υπεύθυνη Ογκολογικής Μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας, δρ Αθηνά Χριστοπούλου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα ευρήματα μελετών που δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να προλάβει και τον καρκίνο.

«Υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που έχουν καταγράψει θανάτους ανθρώπων με διαφορετικές επαγγελματικές ενασχολήσεις και έδειξαν ότι ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο μειώθηκε σε όλες τις χώρες με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας κατά την άσκηση της εργασίας», ανέφερε η δρ. Χριστοπούλου.

«Έτσι ξεκίνησε μια σειρά πολλών επιδημιολογικών μελετών, που εξέτασαν το ρόλο της άσκησης στην πρόληψη του καρκίνου και πλέον υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες που γράφουν πια παγκόσμια ότι η άσκηση πρέπει να συνταγογραφείται όπως ακριβώς και τα φάρμακα».

Και γίνονται πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζει η ογκολόγος, επισημαίνοντας ότι η άσκηση έχει μηδενική οικονομική επιβάρυνση.

Παράλληλα, παρουσιάζει δεδομένα που δείχνουν σε διεθνές επίπεδο τη σπουδαιότητα της καλής φυσικής κατάστασης.