Έρευνα: Καλή φυσική κατάσταση ασπίδα και κατά του καρκίνου

449

Με αφορμή τον Οκτώβριο που είναι μήνα αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, η διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας, υπεύθυνη Ογκολογικής Μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας, δρ Αθηνά Χριστοπούλου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα ευρήματα μελετών που δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να προλάβει και τον καρκίνο.

«Υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που έχουν καταγράψει θανάτους ανθρώπων με διαφορετικές επαγγελματικές ενασχολήσεις και έδειξαν ότι ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο μειώθηκε σε όλες τις χώρες με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας κατά την άσκηση της εργασίας», ανέφερε η δρ. Χριστοπούλου.

«Έτσι ξεκίνησε μια σειρά πολλών επιδημιολογικών μελετών, που εξέτασαν το ρόλο της άσκησης στην πρόληψη του καρκίνου και πλέον υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες που γράφουν πια παγκόσμια ότι η άσκηση πρέπει να συνταγογραφείται όπως ακριβώς και τα φάρμακα».

Και γίνονται πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζει η ογκολόγος, επισημαίνοντας ότι η άσκηση έχει μηδενική οικονομική επιβάρυνση.

Παράλληλα, παρουσιάζει δεδομένα που δείχνουν σε διεθνές επίπεδο τη σπουδαιότητα της καλής φυσικής κατάστασης.