Έρευνα: Ο παράγοντας που καθυστερεί τη γήρανση

259
Έρευνα του Πανεπιστημίου

Έρευνα του Πανεπιστημίου East Anglia που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications φαίνεται να δείχνει πως τα θηλυκά των «κοινωνικών ειδών» που έχουν βοήθεια στην ανατροφή των παιδιών τους ζουν περισσότερο.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Γκρόνινγκεν και East Anglia διεξήγαγαν την έρευνα σε συνεργασία με επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Λιντς, του Σέφιλντ και του Wageningen αλλά και με το Nature Seychelles.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον συσχετισμό που θα μπορούσε να υπάρχει μεταξύ της γήρανσης και της βοήθειας που μπορεί να δέχονται τα θηλυκά, από άλλα θηλυκά, στην ανατροφή των παιδιών τους.

Τα ευρήματα βοηθούν να εξηγηθεί γιατί η μακροζωία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα σε κοινωνικά είδη, ανάμεσά τους οι άνθρωποι και τα πουλιά, τα οποία ζουν σε ομάδες και συνεργάζονται για την ανατροφή των παιδιών.

O καθηγητής βιολογικών επιστημών David S. Richardson, δήλωσε πως «υπάρχει τεράστια απόκλιση στη διάρκεια ζωής των διαφόρων ειδών και ανάμεσα σε κάθε μέλος του είδους ξεχωριστά.

Αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις αιτίες που καθορίζουν ότι ένα άτομο θα ζήσει μία μακρά και υγιή ζωή και ένα άλλο θα πεθάνει νωρίς. Ή ξεχωριστά, γιατί τα άτομα ενός είδους ζουν πολύ περισσότερο συγκριτικά με άτομα, άλλων παρόμοιων ειδών. Το να μάθουμε περισσότερα για το τι προκαλεί τη βιολογική γήρανση είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και μέχρι τώρα, πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη σχέση μεταξύ της κοινωνικότητας και της γήρανσης στα είδη».

Πολλά είδη έχουν συνεργατικά συστήματα εκτροφής στα οποία τα νεογέννητα φροντίζονται όχι μόνο από τους γονείς αλλά και από άλλα μέρη της κοινωνικής ομάδας οι οποίοι ονομάζονται «βοηθοί».

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα περισσότερων από 15 ετών για τις διαδικασίες εκτροφής ωδικών πτηνών στις Σεϋχέλλες, για να μελετήσουν πιθανούς συσχετισμούς μεταξύ της συνεργατικής φροντίδας και της γήρανσης.