Έρευνα: Ποια νόσος τριπλασιάζει τον κίνδυνο για την καρδιά

190
Έρευνα: Ποια νόσος τριπλασιάζει τον κίνδυνο για την καρδιά

Οι καρδιακές παθήσεις και η κατάθλιψη είναι συνυφασμένες. Μία νέα έρευνα συνδέει την κατάθλιψη με χειρότερη βαθμολογία σε επτά σημαντικούς παράγοντες μέτρησης της καρδιακής υγείας.

Η προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, περιελάμβανε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, οι οποίοι εξετάστηκαν για κατάθλιψη μέσω ενός βασικού ερωτηματολογίου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης αξιολογήθηκε το κάπνισμα, το βάρος, το σάκχαρο, τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, τη χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων.

Μετά από την προσαρμογή σε παράγοντες όπως η ηλικία, η εθνικότητα και το εισόδημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με συμπτώματα βαριάς κατάθλιψης ήταν 3,1 φορές περισσότερο πιθανό να έχουν χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία συγκριτικά με τους ανθρώπους χωρίς κατάθλιψη.

Αντίστοιχα, οι πάσχοντες από ήπια έως μέτρια κατάθλιψη είχαν 1,4 περισσότερες πιθανότητες.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Brent Medoof τόνισε ότι η μελέτη δείχνει μία σαφή σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη χειρότερη καρδιακή υγεία, παρόλο που δεν μπορεί να εξηγήσει τι κρύβεται πίσω από αυτή τη σύνδεση.

«Είτε συμβαίνει επειδή πάσχουν από κατάθλιψη είτε επειδή δεν θέλουν να μετακινηθούν, είτε επειδή δεν φροντίζουν τον εαυτό τους ή είναι ανίκανοι να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, εμείς πρέπει να το ελέγξουμε σε περαιτέρω μελέτη», ανέφερε ο Δρ. Medoff από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.

Πρόκειται για διαδικασία αμφίδρομη. Οι πάσχοντες από κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και οι πάσχοντες από καρδιακές παθήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη. Πράγματι, η έρευνα υποδεικνύει ότι 15-30% των ανθρώπων με καρδιαγγειακές παθήσεις πάσχουν από κατάθλιψη -ποσοστό δύο με τρεις φορές μεγαλύτερο από τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως η σύνδεση είναι πιθανότατα συμπεριφορική, καθώς οι καταθλιπτικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, να είναι λιγότερο δραστήριοι και να ακολουθούν λιγότερο υγιεινή διατροφή.

Ωστόσο η κατάθλιψη μπορεί να έχει και σωματική έκφανση, καθώς επηρεάζει το νευρικό σύστημα με τρόπους που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Ακόμα, έχει συνδεθεί με τη φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με διάφορες ασθένειες.

Οι ειδικοί τονίζουν πως έχει μεγάλη σημασία η καλύτερη διαχείριση της κατάθλιψης από τους επαγγελματίες υγείας, με αμερικανική έκθεση του 2016 να συστήνει τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού για κατάθλιψη, με έμφαση στους πάσχοντες από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επίσης, επισημαίνουν πως είναι σημαντικό οι άνθρωποι να παρακολουθούν τα προειδοποιητικά της κατάθλιψης συμπτώματα στον εαυτό τους και στους αγαπημένους τους και να απευθύνονται στους ειδικούς για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.