Έρευνα: Ποιες ώρες «απαγορεύεται» να τρώμε

921
Πόση σημασία έχει ποια ώρα τρώμε

Έρευνες έδειξαν ότι το φαγητό μετά τις 6- 7 το απόγευμα θεωρείται το πιο «επικίνδυνο» για την υγεία αν και σχετίζεται με την ποιότητα, το φύλο, την ηλικία και τις ορμόνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν τρώει κάποιος μετά τις 7 το απόγευμα δε συγχρονίζεται με τον ίδιο τον οργανισμό του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το βιολογικό του ρολόι δε βοηθά στην εύρυθμη κατανομή των λιπιδίων στο αίμα. Κατά συνέπεια λοιπόν αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης παθήσεων. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι όσοι συνηθίζουν να τρώνε τις απογευματινές και βραδινές ώρες, κατά βάση έχουν περισσότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σε αυτό επηρεάζουν πολύ συγκεκριμένες μεταβλητές και παράγοντες. Αν δηλαδή το άτομο φάει πολλά σάκχαρα, ο ρυθμός έκκρισης της ινσουλίνης δεν είναι ίδιος εκείνες τις ώρες.

Σε αυτό οφείλεται ότι ο κύκλος κορτιζόλης/ινσουλίνης δε ρυθμίζει εντελώς σωστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τις συγκεκριμένες ώρες. Επιπλέον, όταν ένας άνθρωπος τρώει αργά το απόγευμα ή το βράδυ, θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της καρδιάς του.

Ο μεταβολισμός σε εκείνο το χρονικό πλαίσιο είναι μειωμένος και δεν καίγονται όσες θερμίδες κανονικά θα καίγονταν. Σε βάθος χρόνου αυτό οδηγεί σε αύξηση της κακής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων.

Η εξέλιξη σε παχυσαρκία, οδηγεί με τη σειρά της σε πολλά παθολογικά προβλήματα υγείας...