Έρευνα: Πόσο ακίνδυνη είναι η ταυτόχρονη λήψη διαφορετικών φαρμάκων

176
Πόσο ακίνδυνη είναι η ταυτόχρονη λήψη διαφορετικών φαρμάκων

Στις μεγαλύτερες ηλικίες το φαινόμενο του να λαμβάνει κανείς όλα τα φάρμακα μαζί είναι συνηθισμένο.

Όμως, σύμφωνα με μια αναφορά της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Age», οι ακούσιες αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών φαρμάκων που λαμβάνονται ταυτόχρονα μπορεί να είναι τελικά επικίνδυνες.

Μάλιστα, στη Βρετανία που έγινε η έρευνα, περίπου 2 εκατομμύρια ηλικιωμένοι παίρνουν κατά μέσο όρο επτά διαφορετικά φάρμακα ταυτόχρονα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Στην αναφορά της «Αge» υπογραμμίζεται ότι ένα στα πέντε φάρμακα που λαμβάνονται είναι ακατάλληλο και εξηγεί ότι συχνά οι γιατροί συνταγογραφούν ένα νέο φάρμακο για κάθε καινούργιο ιατρικό πρόβλημα που προκύπτει χωρίς να διακόπτουν τα παλιά φάρμακα.

Παράλληλα, τα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσεων των ηλικιωμένων.

Περίπου 1.000 άτομα σε μεγάλη ηλικία εισάγονται στο νοσοκομείο καθημερινά επειδή έχουν πέσει. Η πιθανότητα πτώσης αυξάνεται κατά 14% για κάθε νέο φάρμακο που παίρνουν.

Ακόμα, το ζήτημα των παρενεργειών (ναυτία, ζαλάδα, κακή διάθεση, ντελίριο, απώλεια όρεξης, αδυνάτισμα, αποδυνάμωση των μυών) είναι σημαντικό, καθώς 6% των ηλικιωμένων εισάγονται λόγω αυτών στο νοσοκομείο και η μια στις 50 οργανικές αντιδράσεις στα φάρμακα είναι θανατηφόρα.