Έρευνα: Πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση πλαστικών μπουκαλιών

17
Έρευνα: Πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση πλαστικών μπουκαλιών

Ο μέσος ενήλικας καταπίνει και εισπνέει 74.000 έως 121.000 μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού ετησίως μέσω της τροφής του, του νερού και της αναπνοής του, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του, με συνέπειες ακόμη άγνωστες για την υγεία του, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μάλιστα, το νερό στα πλαστικά μπουκάλια περιέχει περίπου 22 φορές περισσότερα μικροπλαστικά απ’ ό,τι το νερό της βρύσης. Κάποιος που πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό καταναλώνει 90.000 έξτρα μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο μόνο από αυτήν την πηγή (έναντι 4.000 από το νερό της βρύσης).

Τροφές όπως το ψωμί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά μπορεί επίσης να περιέχουν μικροπλαστικά, αλλά δεν έχουν διερευνηθεί ακόμη.

Οι συνέπειες για την υγεία είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, αλλά είναι πιθανό ότι τα μικροπλαστικά έχουν τοξική δράση. Πάντως, πολλοί επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις πιθανές συνέπειες των μικροπλαστικών.

Καθηγητής οικολογίας του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας δήλωσε: «Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ένας ενήλικος άνδρας καταναλώνει 142 πλαστικά σωματίδια τη μέρα από το στόμα και εισπνέει άλλα 170. Δεν παρουσιάζουν όμως στοιχεία ότι αυτή η κατανάλωση συνιστά πράγματι σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία».