Έρευνα-σοκ: Ένας πνιγμός κάθε 90 δευτερόλεπτα

103
Ένας πνιγμός κάθε 90 δευτερόλεπτα

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τους θανάτους από πνιγμό και αυτό διότι ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 90 δευτερόλεπτα σε όλο τον πλανήτη.

Η Ελλάδα κατέχει την έκτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών και την 39η μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014).

Σε κάθε θανατηφόρο κρούσμα, αντιστοιχούν 4-20 μη θανατηφόροι πνιγμοί με δυσμενείς και δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες όχι μόνο στην υγεία αλλά και με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον πάσχοντα, στην οικογένειά του, στους υπεύθυνους λουτρικών εγκαταστάσεων και στους ναυαγοσώστες.

Μέτρα πρόληψης:

Κολύμβηση κατά προτίμηση σε πρωινές ή απογευματινές ώρες σε λουτρικές εγκαταστάσεις με ναυαγοσωστική φύλαξη.

Κολύμβηση παράλληλα με την ακτή. Πνιγμοί συμβαίνουν κατά 90% στα πρώτα 10μ, κατά 55% στα 3μ, και σπάνια μετά τα 50μ από την ακτή.

Κολύμβηση 3 ώρες μετά το φαγητό και ποτέ έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.

Κολύμβηση σε λουτρικό χώρο που είναι οριοθετημένος από σημαδούρες.

Αποφυγή βουτιών με το κεφάλι σε άγνωστα νερά.

Αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών (κράτημα της αναπνοής κτλ)

Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας κατά τη χρήση θαλάσσιου εξοπλισμού και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στο νερό.

Η υπερεκτίμηση των δυνάμεων μπορεί να αποβεί μοιραία.

Συστηματική επιτήρηση παιδιών από γονείς και κηδεμόνες. Ο πνιγμός είναι σιωπηλός.

Αν το παιδί ήταν στο νερό και παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, ασυνήθιστη συμπεριφορά, νωθρότητα, έντονη υπνηλία, επίμονος βήχας, ευερεθιστότητα, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και αξιολόγηση.

Προστασία από τον ήλιο (κατανάλωση νερού και χυμών, χρήση αντηλιακού, καπέλου, ένδυση με μακρυμάνικα ανοιχτόχρωμα ρούχα και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη).