Έρευνα-σοκ: Το 63% των Ελλήνων τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα μετά την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ

171
Το 63% των Ελλήνων τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα

Την τραγική οικονομική κατάσταση των Ελλήνων αναδεικνύει η ανάλυση των ερευνών οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Μετά από τέσσερα χρόνια αχρείαστης λιτότητας και νέων θυσιών για να προκύψουν τα «υπερπλεονάσματα», το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι αντεπεξέρχονται οριακά στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 63%, δηλαδή ακριβώς στα ίδια επίπεδα με τον Δεκέμβριο του 2014, λίγο προτού αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας.

Επίσης και στον τομέα της αποταμίευσης, στον οποίο καταγράφεται βελτίωση, η εικόνα παραμένει αποκαρδιωτική: το 83% των πολιτών εξακολουθεί να θεωρεί απίθανη την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, σύμφωνα με την έρευνα του Ιουνίου, έναντι ποσοστού 91% τον Δεκέμβριο του 2014.

Εξίσου απογοητευτικό είναι πως οι μισοί καταναλωτές συνεχίζουν να μη βλέπουν προοπτική για περισσότερες μείζονες αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.): το ποσοστό ανήλθε τον Ιούνιο στο 51%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 έφθανε το 56%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΙΟΒΕ, η προκήρυξη πρόωρων Εθνικών Εκλογών και οι εξαγγελίες δημοσιονομικών ελαφρύνσεων στην προεκλογική περίοδο, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων οι οποίες ανακοινώθηκαν στην αρχή του Μαΐου, οδήγησαν τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε περαιτέρω ανάκαμψη τον Ιούνιο.

Διαμορφώθηκε στις -27,8 μονάδες (από -29,5 τον Μάιο), αρκετά υψηλότερα απ’ ό,τι ένα έτος νωρίτερα (-48,9 μονάδες). Αυτό το επίπεδο του δείκτη είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2009.

Ωστόσο, στους περισσότερους δείκτες καταγράφεται επιδείνωση –έστω και οριακή– σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα:

– Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» διαμορφώθηκε στο 63% τον Ιούνιο από 62% τον Μάιο.

– Το 83% των πολιτών δεν θεωρεί τον Ιούνιο πιθανό να καταφέρει να αποταμιεύσει τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 81% τον Μάιο.

Ακόμα, αμετάβλητο στο 41% παρέμεινε τον Ιούνιο το ποσοστό των νοικοκυριών που περιμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής του το προσεχές 12μηνο και σταθερό στο 14% διατηρήθηκε το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν μικρή βελτίωση.

Τον Ιούνιο το 41% προέβλεπε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και το 29% σταθερότητα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά είχαν διαμορφωθεί τον Μάιο στο 45% και στο 26%.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 καταναλωτών, πολύ πιθανή θεωρεί την αποταμίευση μόλις το 3% των ερωτηθέντων.

Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ ήταν τον Ιούνιο 15% (από 16% τον Μάιο), ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» κινούνται σταθερά στο 10%.

Επιπλέον, από το 63% των ερωτηθέντων που ανέφερε ότι τα βγάζει πέρα μετά βίας, το 12% έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του (το ποσοστό ήταν 11% τον Μάιο).

Μειοψηφία αποτελούν για ακόμα ένα μήνα οι καταναλωτές που δηλώνουν πρόθεση για λίγο περισσότερες μείζονες αγορές: αντιστοιχούν μόλις στο 6% του συνόλου (όπως και τον Μάιο).

Η πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 41%, δηλώνει ότι οι προοπτικές για μείζονες αγορές είναι σχεδόν αμετάβλητες (ποσοστό ίδιο με τον Μάιο), το 36% (έναντι 38% τον προηγούμενο μήνα) πολύ λιγότερες και το 15% (από 14% τον Μάιο) λίγο λιγότερες.

Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι τον Ιούνιο:

– Μειώθηκε σημαντικά η ανησυχία των νοικοκυριών για την αύξηση του πληθωρισμού. Άνοδο τιμών, με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, προβλέπει το 33% (έναντι 40% τον Μάιο), άνοδο με βραδύτερο ρυθμό το 10% (ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάιο), ενώ σταθερότητα προβλέπει το 38% (από 34% τον προηγούμενο μήνα) και μείωση το 6% (από 3% τον Μάιο).

Μικρή επιδείνωση εμφάνισαν ήταν οι προβλέψεις των πολιτών για την πορεία της ανεργίας. Το 43% των ερωτηθέντων (έναντι 41% τον Μάιο) προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας. Μικρή μείωση της ανεργίας προβλέπει το 24% (ίδιο ποσοστό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), ενώ το 25% θεωρεί ότι θα παραμείνει αμετάβλητη (έναντι 27% τον Μάιο).