Έρευνα: Στα ύψη η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας

301
Η απάτη «πάει σύννεφο»

Όταν 9 στις 10 επιχειρήσεις περιμένουν ότι το μέλλον είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνο, τότε βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας νέας πορείας της οικονομίας.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της HSBC και μετά από 10 χρόνια δυσχερών οικονομικών συνθηκών, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αισθάνονται αισιόδοξες για τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης και τις προοπτικές τους για το διεθνές εμπόριο.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερες από 9.100 εταιρείες σε 35 χώρες και γεωγραφικές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα φαίνεται να υιοθετούν μια αργή και σταθερή στρατηγική προκειμένου να αποκτήσουν θετικό βηματισμό μετά από 10 χρόνια κρίσης.

Το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένουν ότι η θα αναπτυχθούν κατά το επόμενο έτος και μάλιστα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο τόσο σε σχέση με τον παγκόσμιο όσο και με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (79%).

Μάλιστα, σήμερα το 65% των εταιρειών στην Ελλάδα δηλώνουν πιο αισιόδοξες σε σχέση με πέρυσι και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Όσον αφορά στην επόμενη πενταετία, το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναμένουν ανάπτυξη, ποσοστό μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο και τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (82% και 80% αντίστοιχα).

Ωστόσο, μόνο το 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα από την Ελλάδα, δήλωσαν ότι αναμένουν ριζική ή σημαντική αλλαγή πορείας τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος παγκοσμίως φτάνει στο 50% και στην Ευρώπη το 41%.

Οι ευνοϊκές ευκαιρίες συνεργασίας (68%), η αποδεδειγμένη καταναλωτική ζήτηση (64%) και η πρόσβαση σε νέους προμηθευτές/συνεργάτες σε αυτές τις αγορές (50%) αναφέρονται από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα ως οι βασικοί λόγοι για τους οποίους προτιμούν να δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Ωστόσο, καλό να σταθούμε σε αυτό που αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό γίνεται λόγω των κινδύνων φυσικής ασφάλειας, ανεπαρκών προτύπων βιωσιμότητας και πρόσθετων δασμών.