Έρευνα: Τελειώνει το οξυγόνο στους ωκεανούς

386
Επιστήμονες: Η άνοδος της θερμοκρασίας αλλάζει το χρώμα των ωκεανών

Η μείωση του οξυγόνου στις θάλασσες γίνεται μια αυξανόμενη απειλή στα αποθέματα ψαριών.

Αυτό αναφέρει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη.

Όπως σημειώνει η έκθεση με τίτλο «Αποξυγόνωση των ωκεανών: πρόβλημα για όλους», περίπου 700 θαλάσσιες περιοχές στον κόσμο επηρεάζονται από το φαινόμενο.

«Αυτή είναι ίσως η τελευταία προειδοποίηση από το ανεξέλεγκτο πείραμα το οποίο η ανθρωπότητα πραγματοποιεί στους ωκεανούς του κόσμου καθώς οι εκπομπές του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται», τόνισε ο Νταν Λαφόλι, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Το περιεχόμενο σε οξυγόνο που μειώνεται στους ωκεανούς έχει δύο αίτια, σύμφωνα με την έκθεση: την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη μόλυνση από τα γεωργικά απόβλητα.

Όταν μειωθεί το θαλάσσιο νερό, τείνει να συγκρατεί λιγότερο οξυγόνο και η μόλυνση των υδάτων με απόβλητα από ιχθυοτροφεία ή λιπάσματα από τη γεωργία, ειδικά στις παράκτιες περιοχές, αυξάνει αριθμητικά τα άλγη, τα οποία καταναλώνουν οξυγόνο.

Σε ύδατα φτωχά σε οξυγόνο, οι σουπιές και οι μέδουσες επιβιώνουν καλύτερα σε σχέση με τα ψάρια.

Η Βαλτική και η Μαύρη Θάλασσα είναι τα μεγαλύτερα κλειστά θαλάσσια οικοσυστήματα με χαμηλό περιεχόμενο οξυγόνου, σημειώνει η έκθεση. Παρότι υπάρχουν, εν μέρει, φυσικοί λόγοι στη Μαύρη Θάλασσα, η χρήση φυτοφαρμάκων και η Κλιματική Αλλαγή είναι οι πρωταρχικοί λόγοι πρόκλησης αυτού του φαινομένου στη Βαλτική Θάλασσα.

Ο καρχαρίας και ο τόνος χρειάζονται πολύ οξυγόνο για να επιβιώσουν λόγω του μεγέθους τους και των ενεργειακών τους απαιτήσεων.