Έρευνα: Το αλκοόλ κατά τον θηλασμό καταστέλλει τη νοητική ανάπτυξη

172

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού έχει αρνητική επίδραση στην εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους.

Αυτό αναφέρει νέα αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Αν και η κατανάλωση αλκοόλ είναι αυτονόητο ότι απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της κύησης, δεν είναι λίγες οι νέες μητέρες που θεωρούν λιγότερο αυτονόητη την αποχή από το αλκοόλ ενώ θηλάζουν.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ όμως διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο αλκοόλ κατανάλωναν οι θηλάζουσες μητέρες τόσο μικρότερη ήταν η ικανότητα των παιδιών τους σε ηλικία 6-7 ετών ως προς την αφηρημένη συλλογιστική.

Η μελέτη είχε εστιάσει σε πάνω από 5.000 βρέφη και μητέρες στην Αυστραλία το 2004 και τα παιδιά αξιολογούνταν ανά διετία.

Η Δρ Λουίσα Γκιμπσον, συγγραφέας της μελέτης εξηγεί ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν πως το αλκοόλ κατά τον θηλασμό επηρεάζει χρόνια μετά την ικανότητα της αφηρημένης συλλογιστικής του παιδιού.

Μπορεί για παράδειγμα να καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα ή το αλκοόλ με κάποιο τρόπο να αλλάζει το θρεπτικό περιεχόμενο του μητρικού γάλακτος συντελώντας σε διατροφικές ανεπάρκειες. Επίσης ίσως το αλκοόλ στο μητρικό γάλα να επηρεάζει τη σίτιση και τον ύπνο του βρέφους, γεγονός που μπορεί να τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα που δέχεται το νεογνό.

«Η ασφαλέστερη πρακτική, λοιπόν, είναι η αποχή από το αλκοόλ τόσο κατά την κύηση όσο και κατά τον θηλασμό, αφού η μελέτη μας δείχνει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης, με κάθε μικρή ποσότητα γίνεται και λίγο περισσότερο κακό», εξηγεί η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Γκίμπσον.