Έρευνα: Χημικά καθαριστικά ευθύνονται για εμφάνιση παιδικού άσθματος

490
Χημικά καθαριστικά ευθύνονται για εμφάνιση παιδικού άσθματος

Χημικά καθαριστικά ευθύνονται για εμφάνιση παιδικού άσθματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι γονείς με νεογέννητα μωρά οι οποίοι καθαρίζουν υπερβολικά σχολαστικά τα σπίτια τους θέλοντας να προστατεύσουν τα μωρά τους από τα μικρόβια, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν.

Μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα αναφέρει πως η συχνή χρήση καθαριστικών ευθύνεται για την εμφάνιση παιδικού άσθματος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα αέρια καθαριστικά, αυτά που είναι σε μορφή σπρέι και αυτά που έχουν πρόσθετα αρώματα με σκοπό να είναι ευχάριστα στην οσμή.

Ερευνητές της σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ του Βανκούβερ, εξέδωσαν αυτή την δημοσίευση στο περιοδικό CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Συγκεκριμένα για τις ανάγκες της έρευνας οι ερευνητές εξέτασαν τις πιθανές συνέπειες 26 καθαριστικών σπιτιού όλων των ειδών (απορρυπαντικά, σπρέι, καθαριστικά τζαμιών, υγρά γενικού καθαρισμού κ.α) σε πάνω από 2000 μωρά έως τεσσάρων μηνών.

Διαπιστώθηκε πως στην ηλικία των τριών ετών τα παιδιά με μεγαλύτερη έκθεση σε χημικά καθαριστικά παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο(37%) εμφάνισης άσθματος, σε σχέση με μωρά λιγότερο εκτεθειμένα στα ίδια προϊόντα.

Ακόμα, μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιου αγκομαχητού (35%)και άλλων διαταραχών όπως χρόνιες αλλεργίες( 49%).

Κάποιοι από τους ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα ανέφεραν πως στόχος της έρευνας ήταν να αλλάξει η αντίληψη που υπάρχει μεταξύ των γονιών πως ένα σπίτι θεωρείται καθαρό, μόνο αν είναι καθαρισμένο με χημικά προϊόντα καθαρισμού και μυρίζει όπως τα χημικά καθαριστικά.

Ιδιαίτερα κρίσιμοι για την σωστή ανάπτυξη των μωρών θεωρούνται οι πρώτοι πέντε μήνες της ζωής τους, καθώς τότε αναπτύσσονται το ανοσοποιητικά και το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών.

Δεδομένου πως ειδικά αυτό το διάστημα τα μωρά περνάνε σχεδόν το σύνολο της καθημερινότητάς τους μέσα στο σπίτι, ακουμπώντας συνεχώς επιφάνειες και εξερευνώντας τα πάντα, ο κίνδυνος έκθεσής τους σε τέτοια προϊόντα είναι αρκετά μεγάλος.

Οι ουσίες οι οποίες περιέχονται σε αυτά τα καθαριστικά ερεθίζουν τους αεραγωγούς, προκαλώντας φλεγμονές οι οποίες είναι υπεύθυνες για άσθματα και άλλες πιθανές διαταραχές.