Ερευνητές ανακάλυψαν γονίδια-«ασπίδα» κατά της παχυσαρκίας

110
Γονίδια-«ασπίδα» κατά της παχυσαρκίας ανακάλυψαν ερευνητές.

Γονίδια-«ασπίδα» κατά της παχυσαρκίας ανακάλυψαν ερευνητές. Συγκεκριμένα, ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Regeneron υποστηρίζουν ότι εντόπισαν 16 γονιδιακές παραλλαγές που προστατεύουν όσους τις διαθέτουν από την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας αναλύσεις σε χιλιάδες γονίδια 645 χιλιάδων ατόμων. Εντόπισαν 16 γονίδια που το κάθε ένα αποτελεί μια παραλλαγή ενός γονιδίου και αυτά τα γονίδια επηρεάζουν τον δείκτη μάζας σώματος, την γενική ιατρική ένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου.

Μια από αυτές τις παραλλαγές (GPR75) συνδέεται άμεσα σύμφωνα με τους ερευνητές με την προστασία του ατόμου που την διαθέτει από την παχυσαρκία.

Όσοι διαθέτουν έστω και ένα ανενεργό αντίγραφο του GPR75 είχαν βάρος περίπου έξι κιλά μικρότερο και 54% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία από όσους δεν διαθέτουν αυτό το γονίδιο.

Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science» μπορεί σύμφωνα με τους ερευνητές να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

«Η ανακάλυψη γενετικών υπερδυνάμεων όπως το GPR75 δημιουργεί ελπίδες για την καταπολέμηση παγκόσμιων προκλήσεων στον τομέα της υγείας όπως είναι η παρεμπόδιση της παχυσαρκίας.

Ο εντοπισμός προστατευτικών γονιδιακών παραλλαγών μας επιτρέπουν να κάνουμε αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό την γενετική ιατρική», ανέφερε ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος, επικεφαλής επιστήμονας και διευθυντής της επιστημονικής ομάδας της Regeneron.