Ερντογάν: «Δεν μπορούν να παραμείνουν υγιείς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ»

124
Ερντογάν: «Δεν μπορούν να παραμείνουν υγιείς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ»

Ιδιαίτερα είναι τεταμένο το κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία με τον Ντόναλντ Τραμπ να ξεκόβει την πώληση των μαχητικών F - 35, αφότου η Τουρκία εμφανίστηκε αμετακίνητη στο θέμα ακύρωσης της αγοράς των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S - 400.

Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε, ωστόσο, τη «δυσφορία» του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι CNN Turk.

Η δήλωση έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για θέματα Εθνικής Ασφάλειας.

Πάντως, η Τουρκία από την πλευρά τεντώνει το σκοινί της αντιπαράθεσης με την Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, πρόσθεσε το CNN Turk.

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας «να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στην παραγωγή των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35».

«Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων» του μαχητικού αεροσκάφους, τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα έχει τερματιστεί ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020, διευκρίνισε το βράδυ της Τετάρτης η Έλεν Λορντ, αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών.