Ερντογάν σε Πούτιν: «Θα απαντήσουμε σε νέα επίθεση κατά Τούρκων στρατιωτών»

259
Ερντογάν σε Πούτιν: «Θα απαντήσουμε σε νέα επίθεση κατά Τούρκων στρατιωτών»

«Η Τουρκία θα κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα στην περίπτωση που σημειωθούν παρόμοιες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών της στη Συρία», ανακοίνωσε η Προεδρία της Τουρκίας, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η τουρκική Προεδρία ενημέρωσε πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία απόψε του Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντιμίρ Πούτιν,  στον οποίο προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα απαντήσει «με τον πιο σθεναρό τρόπο» αν υπάρξει και νέα επίθεση.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η επίθεση εναντίον των Τούρκων στρατιωτών στη Συρία βλάπτει τις κοινές ειρηνευτικές προσπάθειες. Η Άγκυρα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα» αν επαναληφθεί κάτι παρόμοιο», προσθέτει η τουρκική προεδρία.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν δεκάδες στόχους της συριακής Κυβέρνησης σήμερα, αφού οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, σε επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από τη Ρωσία.

«Δε θα επιτρέψουμε προέλαση του Άσαντ στην Ιντλίμπ»

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είπε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει στο συριακό καθεστώς να προχωρήσει περισσότερο στην Ιντλίμπ, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε την Μόσχα να συγκρατήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις του Προέδρου Άσαντ στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «Είπα στον ομόλογό μου Σεργκέι Λαβρόφ ότι το καθεστώς πραγματοποιεί προκλητικές επιθέσεις εναντίον των θέσεών μας παρατήρησης στην Ιντλίμπ, ότι θα απαντήσουμε αν το συνεχίσουν αυτό και ότι είναι ανάγκη να σταματήσουν το καθεστώς το συντομότερο δυνατόν».

«Επίσης δεν δεχόμαστε εδώ τη δικαιολογία ότι 'δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως το καθεστώς'», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες με τη Ρωσία αναφορικά με την Ιντλίμπ πρέπει να ισχύσουν και πάλι.