Ερντογάν: «Θέλω win - win λύση στην Ανατολική Μεσόγειο»

109
Ερντογάν: Θέλω win - win λύση στην Ανατολική Μεσόγειο

Ευθύνες στους Ελληνοκυπρίους για τη μη επίλυση του Κυπριακού επέρριψε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας όμως ότι είναι «ανοιχτός» σε προτάσεις επωφελείς για όλους.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι παρά τη μακρά διαπραγμάτευση, το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί λόγω της αδιάλλακτης και άδικης στάσης των Ελληνοκυπρίων.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο διεμήνυσε ότι η Τουρκία δήλωσε «ανοικτός σε συμφέρουσες και για τις δυο πλευρές (win-win) προτάσεις».

«Μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία θα επιτρέψει την φιλοξενία τριών εκατομμυρίων Σύριων από την Τουρκία, την Ευρώπη ακι άλλες χώρες», επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη και τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τα μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διασφαλίσουν την ασφάλεια στο Ιντλίμπ της Συρίας ώστε να αποφευχθεί μαζική εισροή προσφύγων και σφαγές και πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα «έχασε την ικανότητα να βρίσκει λύσεις διαρκείας» σε φλέγοντα ζητήματα όπως η τρομοκρατία, η πείνα και η κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε την Τουρκία ως την «πιο γενναιόδωρη χώρα» σε ό, τι αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια και την φιλοξενία πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων που διαφεύγουν του πολέμου.

«Το 2019, η Τουρκία έσωσε 32.000 παράτυπους μετανάστες να μην πνιγούν στη θάλασσα και επαναπάτρισε 58.000, μη περιλαμβανομένων των Σύριων», πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.