Ερωτηματικά για την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι Μανιαδάκη- Τι δηλώνει για τις ερωτήσεις που του έκαναν στο FBI

230
Μανιαδάκης: Ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της Δικαιοσύνης

Σε κατ΄ οίκον έρευνα στο σπίτι του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη προχώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα οι αρμόδιοι εισαγγελείς με εντολή που έδωσαν στους αστυνομικούς. Λίγες ημέρες μετά την ποινική του δίωξη για δωροδοκία και την ανάκληση της απόφασης για υπαγωγή του σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν έρευνα στο σπίτι του κ. Μανιαδάκη αναζητώντας στοιχεία που να σχετίζονται με τις υπό διερεύνηση δωροδοκίες της Νοβάρτις.

Ηδη το σκέλος της δικογραφίας που αφορά το διάστημα της ασκηθείσας ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Μανιαδάκη διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια κ. Μποζνίου.Σύμφωνα με πληροφορίες ο καθηγητής δήλωσε μέσω του συνηγόρου του στη δικαστική λειτουργό ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή θα είναι στη διάθεση των ανακριτικών αρχών.

Η έρευνα όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι διενεργείται λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του Μανιαδάκη ότι πιέστηκε να μιλήσει και να κατηγορήσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Επίσης, μια έρευνα σε βάρος κάποιου που ήδη έχει ελεγχθεί πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο, είναι αμφίβολο να βγάλει κάποιο αποτέλεσμα. Οπως ο ίδιος είπε χθες του έχουν πάρει κι έχουν ελέγξει τους υπολογιστές και από το σπίτι και από το γραφείο του ενώ έχει ο ίδιος παραδώσει όλους τους λογαριασμούς του και οι αρχές τους έχουν ελέγξει επισταμένως.

Ενδεχομένως οι εισαγγελείς να θέλουν να ελέγξουν αν όντως ο Μανιαδάκης έχει μεταφέρει την οικοσκευή του στο εξωτερικό κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να του περάσουν χειροπέδες.

Ωστόσο, ο ίδιος δηλώνει ότι έχει κάνει πάνω από 70 ταξίδια στο εξωτερικό, σε συνεργασία πάντα με τους εισαγγελείς κι ότι ακόμη και για το ταξίδι στην Ισπανία και την πρόθεσή του να μετακομίσει εκεί με την οικογένειά του, ήταν ενήμεροι οι δικαστές.

Όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μανιαδάκης, έχει δώσει στις Αρχές περισσότερες από δύο καταθέσεις όχι μόνον ως «Αναστασίου» (επρόκειτο για το κωδικό όνομά του ως προστατευόμενος μάρτυρας) αλλά και με την πραγματική του ταυτότητα.

«Αρχισα να νιώθω άβολα με την όλη διαδικασία λίγο πριν πάει η υπόθεση στη Βουλή», τονίζει ο ίδιος στα «ΝΕΑ». «Διαπίστωνα ότι οι ερωτήσεις δεν προσηλώνονταν στη δουλειά μου, αλλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Υπήρχε επιμονή.

Οι Αρχές είχαν την αίσθηση ότι εγώ γνώριζα πράγματα, τα οποία όμως δεν αποκάλυπτα. Με ρωτούσαν για δωροδοκίες, για έκνομες πράξεις. Η απάντηση "δεν γνωρίζω" φαινόταν να μην τους αρκεί». Ερωτώμενος εάν εγείρει υποψίες η χρονική περίοδος των αποκαλύψεων εις βάρος τους από άλλους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κ. Μανιαδάκης σχολίασε ότι «δεν ξέρω υπό ποιες συνθήκες έχει γίνει. Είναι λυπηρό», αρνούμενος εντούτοις να επεκταθεί.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις που έχει δώσει στο FBI, ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει κληθεί δύο φορές εντός του 2018 από τις αμερικανικές Αρχές.

«Πήγα εθελοντικά. Με πίεζαν και εκεί να κατονομάσω πολιτικά πρόσωπα. Επέμεναν για τον Λοβέρδο και τον Γεωργιάδη» δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν κατέθεσε τίποτα περισσότερο από όσα είχε αποκαλύψει και στις ελληνικές Αρχές.

Ο ίδιος πάντως επιμένει ότι από το 2009, τη χρονιά που εξελέγη καθηγητής της Σχολής, «με καλούσαν διάφοροι να εκφέρω άποψη σε διάφορα θέματα. Ομως, για παράδειγμα, τον κ. Λοβέρδο δεν τον είχα συναντήσει ποτέ. Εκείνη την περίοδο είχα επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα, Νίκο Πολύζο, σχετικά με ζητήματα που αφορούσαν τα νοσοκομεία».

Οταν τον Δεκέμβριο του 2017 οι Αρχές του ζήτησαν να συνεισφέρει στην υπόθεση της τιμολόγησης φαρμάκων, ο ίδιος εξηγεί ότι δέχτηκε «καθώς είχε εμπλακεί το όνομά μου στην υπόθεση αυτή, έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα, και συνεπώς επιθυμία μου ήταν να διαλευκανθεί».

Περιγράφει όμως, τον ρόλο του ως μάρτυρα αντίστοιχο με αυτόν του τεχνοκράτη - όταν δηλαδή περνούσε την πύλη του υπουργείου Υγείας με την ιδιότητα του «συμβούλου».

«Εκανα μία έρευνα σε βάθος δεκαετίας, ώστε να διαπιστώσω τυχόν αδικαιολόγητες υπερτιμολογήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οντως, υπήρξαν και συνεπώς συμβούλευσα τις Αρχές να ζητήσουν εξηγήσεις από αυτούς που τις εισηγήθηκαν», τονίζει, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «προσωπικά δεν συμμετείχα σε επιτροπές τιμολόγησης φαρμάκων».

Σχετικά δε, με τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί επιμένει ότι «για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων, αποτελεί προϋπόθεση να μην έχει εμπλοκή και να μην έχει εντοπιστεί τίποτα μεμπτό».