Ερώτηση Σπυράκη στην Κομισιόν για τη «μακεδονική» γλώσσα

163

Ερώτηση στην Κομισιόν απηύθυνε η Μαρία Σπυράκη, με αφορμή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Τουσκ επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα των Σκοπίων η οποία στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χαρακτηρίζεται ως «μακεδονική».

Αναλυτικά:

«Κατά την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο Πρόεδρος επέλεξε να απευθύνει την ομιλία του στην επίσημη γλώσσα της πΓΔΜ, η οποία και καταγράφεται στο αντίστοιχο δελτίο τύπου του Συμβουλίου ως "Μακεδονική".

Λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ, ότι ένας εκ των πυλώνων της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδος και της χώρας του είναι η αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδος ότι η γλώσσα που ομιλούν στη γείτονα χώρα είναι η αποκαλούμενη "Μακεδονική", ερωτάται ο Πρόεδρος:

1. Θεωρεί ότι η τοποθέτησή του εκφράζει την αλληλεγγύη του Συμβουλίου προς ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μία υποψήφια προς ένταξη χώρα;

2. Θεωρεί ότι η συγκεκριμένη στάση του συμβάλλει θετικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεδομένης της απόφασης του Συμβουλίου η οποία αναγνωρίζει την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος στο πλαίσιο της εξασφάλισης των σχέσεων καλής γειτονίας;

3. Η άνευ προϋποθέσεων υποστήριξη προς την πΓΔΜ, όπως δήλωσε, ισχύει και στην περίπτωση μη επίλυσης του ζητήματος με την Ελλάδα;

4. Ποια είναι τα δεδομένα που του δίνουν το δικαίωμα να προεξοφλεί την αποδοχή της αναγνώρισης της γλώσσας της πΓΔΜ από την Ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων;».