Αυτή είναι η εισήγηση των ειδικών: Γυμνάσια ανοιχτά, Λύκεια κλειστά - Ψώνια με ραντεβού για ρούχα και παπούτσια - Click away για τις υπόλοιπες αγορές

261

Να ανοίξουν τα Γυμνάσια σε όλη τη χώρα, αλλά να παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, εισηγείται η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ακόμα, οι ειδικοί εισηγούνται για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές εισηγούνται επιστροφή στο click away, αλλά και σε ψώνια με ραντεβού (click in shop) για παπούτσια, ρούχα και κοσμήματα.

Επίσης, η Επιτροπή δίνει το «πράσινο» φως για να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, με εξαίρεση τις «κόκκινες» περιοχές.

Τις οριστικές αποφάσεις θα λάβει η Κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά. 

Η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική τρομάζει τις υγειονομικές και πολιτικές Αρχές, καθώς αν χαθεί το παιχνίδι στην πρωτεύουσα θα είναι δύσκολο να γίνει αναχαίτιση της κατάστασης.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες και αυτό ήταν που οδήγησε την Επιτροπή των επιδημιολόγων να εισηγηθεί μετά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη να χαρακτηριστεί "κόκκινη" η Αττική, με εξαίρεση τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Οι ειδικοί λαμβάνουν υπόψη τους και τα νέα στοιχεία που περιήλθαν στη διάθεσή τους το πρωί της Παρασκευής σε ό,τι αφορά το Λεκανοπέδιο, και τα οποία δείχνουν την αυξημένη τάση που υπάρχει το τελευταίο 24ωρο.

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Πολλές απόψεις επιστημόνων συγκλίνουν στην παράταση της τηλεκπαίδευσης σε γυμνάσια και λύκεια για μια εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Να μην ανοίξουν δηλαδή τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου όπως έχει ανακοινωθεί, αλλά να παραμείνουν κλειστά και στη συνέχεια να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.

Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν αυτό θα αφορά τα σχολεία όλης της χώρας ή αν θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα ή μόνο στις «κόκκινες» περιοχές. Για τις "κόκκινες" περιοχές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα επιτραπεί η διά ζώσης εκπαίδευσης.

Τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια εκτός από τις «κόκκινες» περιοχές όπου εκεί θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα Λύκεια.

«Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με τις άλλες περιοχές», τόνισε χαρακτηριστικά η Ζέτα Μακρή. Η υφυπουργός πρόσθεσε ότι η υπουργός απέρριψε το σενάριο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου γιατί είναι μη λειτουργικό, ενώ ανέφερε ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των μέτρων.

Το λιανεμπόριο και η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας 

Για το λιανεμπόριο συζητείται η δυνατότητα να λειτουργούν με click in shop η ένδυση και η υπόδηση. Δηλαδή αγορές μέσα στο κατάστημα με προγραμματισμένο ραντεβού και όλα τα υπόλοιπα να λειτουργήσουν με click away.

Αυτή φέρεται να είναι και η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο εισηγείται επίσης να μην κλείσουν τα κομμωτήρια.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση του περιορισμού της κυκλοφορίας στις «κόκκινες» περιοχές, όμως ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί η εισήγηση των επιστημόνων για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Αν δηλαδή θα κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά, στις 6 ή τις 7 το απόγευμα και θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από αυτή την ώρα και μέχρι τις 5 το πρωί.

Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και ότι μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σενάριο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, κάτι που σημαίνει το πιθανότερο είναι η απαγόρευση να ξεκινά, όπως και τώρα, από τις 9 το βράδυ.