Έρχεται σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - Ποιους αφορά

371
Νέα επίθεση στους επαγγελματίες με αύξηση εισφορών

Σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Κάτι που θα φέρει ανάσα στους εργαζόμενους αλλά και στις επιχειρήσεις.

Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες  της Κυβέρνησης για το επόμενο έτος. Από τις αρχές του Ιουνίου θα υλοποιηθεί η πρώτη, ψηφισμένη μείωση κατά 0,9%, επιμερισμένη σε εργοδότες και εργαζόμενους, ενώ φαίνεται ότι παρά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, το σχέδιο για ταχύτερη μείωση των εισφορών κατά 5% συνολικά, δεν «παγώνει».

«Πρέπει να σας πω ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση ουσιαστικά δηλαδή στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το καλοκαίρι», αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο του Star.

Όλα δείχνουν ότι το εύρος αυτής της μείωσης των εισφορών θα ανακοινωθεί από το βήμα της ΔΕΘ, όταν και θα ξεδιπλωθεί μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός για το νέο Ασφαλιστικό, με την ενίσχυση του τρίτου πυλώνα και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις νέες επικουρικές συντάξεις.

Το πόση θα είναι αυτή η μείωση των εισφορών κι αν θα επεκταθεί στις εισφορές των εργαζομένων θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές και ταμειακές προοπτικές της επόμενης χρονιάς. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εργοδοτικές εισφορές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε τις αποφάσεις με το χρηματοδοτικό «πακέτο» που θα λάβει η χώρα από την Ευρώπη, καθώς και με τους δημοσιονομικούς στόχους που θα τεθούν.

Αν και θεωρείται αυτονόητο ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα παραμείνουν «παγωμένοι» όσο οι χώρες θα προσπαθούν να ξανασταθούν στα πόδια τους, με δεδομένο ότι για την επόμενη χρονιά προβλέπεται επιστροφή σε πλεονάσματα, θα πρέπει να ληφθούν επισήμως οι σχετικές αποφάσεις σε επίπεδο Κομισιόν και Eurogroup, όχι μόνο για το 2021 αλλά και εφεξής, καθώς η μείωση των εισφορών και οι λοιπές φοροελαφρύνσεις δεν έχουν επίπτωση σε μόνο μία χρονιά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα κινείται πάνω από το μέσο όρο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις επιβαρύνσεις φόρων- εισφορών στην εργασία.