Έρχονται έλεγχοι:Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες τύπου Airbnb «ξέχασαν» να τα δηλώσουν

104

Μόλις 49.000 ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στην πλατφόρμα του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι από 35.000 ξέχασαν να το κάνουν.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ξεκινήσει ήδη ελέγχους προκειμένου να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες που επιμένουν να μη δηλώνουν στην εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν από ακίνητα και τα οποία φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως και 45%, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Η φορολογική διοίκηση προχωρεί στη δημιουργία μηχανισμού («search robot») προκειμένου να γίνονται αυτόματες διασταυρώσεις που θα ελέγχουν τα ακίνητα που μισθώνονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις και εάν αυτά παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (π.χ. πρωινό, ξεναγήσεις κ.λπ.), προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ.

Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ ζήτησε από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες Booking και Airbnb να «διώξουν» όσους δεν αναρτούν τον κωδικό που διαθέτουν στην εφορία για την ενοικίαση των ακινήτων τους.

Και οι δύο εταιρείες έχουν συμμορφωθεί και με ηλεκτρονικά μηνύματα ζητούν από τους πελάτες τους σχετικούς κωδικούς προκειμένου να συνεχίσουν τη συνεργασία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό φορολογουμένων που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb.

Οχι μόνο για αυτούς που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, αλλά και για τις 49.000 που τα δήλωσαν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δήλωσαν τα πραγματικά εισοδήματα που εισέπραξαν. Συγκεκριμένα:

1. Θα ελεγχθούν όσοι δεν έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δηλώσει τα στοιχεία τους. Αυτό, όπως τονίζουν τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης, είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσει η ΑΑΔΕ, αναζητώντας για παράδειγμα τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω των εταιρειών Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ.

2. Τα ποσά που θα δηλωθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα συγκριθούν με τα τραπεζικά εμβάσματα με τα οποία πληρώνονται οι ιδιοκτήτες. Δηλαδή, η ΑΑΔΕ θα έχει πρόσβαση στα εμβάσματα που αποστέλλονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.