Έρχονται νέα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

163
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί στο πλαίσιο «αναχαίτισης» του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Επιδότηση ενοικίων και στήριξη πάγιων δαπανών

Νέα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί στο πλαίσιο «αναχαίτισης» του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε την κατάθεση νέων μέτρων στήριξης των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων, την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ο υπουργός των Οικονομικών, κατά την τοποθέτησή του στην επερώτηση του ΚΙΝΑΛ για το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν πως ψήφιση ρυθμίσεις που αφορούν στην κάλυψη των πάγιων δαπανών που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις, ρυθμίσεις για επιταγές και αλλά και την κάλυψη του 80% των ενοικίων των καταστημάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι το μέτρο θα αφορά τις καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς οι οποίες δεν καλύφθηκαν ούτε από τα κέρδη ούτε από άλλες πηγές.

« Η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις, λειτουργώντας αποτελεσματικά, με διαφάνεια και αίσθημα δικαίου», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε: «δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και η επιστροφή δεν θα είναι άμεση αλλά σταδιακή. Ωστόσο υπάρχουν ευκαιρίες που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε».

Απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθύμισε πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης τέθηκε ήδη σε διαβούλευση, ενώ προανήγγειλε πως το επόμενο διάστημα θα γίνει και η κατάθεση του προς συζήτησης το κοινοβούλιο. Σε άλλο σημεία μάλιστα της τοποθέτησή του ο υπουργός ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας να διεκδικήσει επιπλέον χρήματα από τα αδιάθετα ποσά του ταμείου Sure, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά την στήριξη της απασχόλησης.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε αναλυτική αναφορά στα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση για επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ανέργους αλλά και τους αγρότες, ενώ επανέλαβε πως για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης το υπουργείο Υγείας θα λάβει όσους πόρους διεκδικήσει.

«Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανάμεσα στα 16 κράτη μέλη που υπέβαλαν στην ευρωπαϊκή επιτροπή σχέδιο ανάκαμψης. Υπάρχουν δηλαδή έντεκα χώρες που ακόμα δεν έχουν κάνει τίποτα. Το σχέδιό μας αποτελεί στέρεη βάση για την αξιοποίηση των πόρων με στόχο να αναπροσανατολίσει την οικονομία σε ένα νέο εξωστρεφές και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο», πρόσθεσε ο υπουργός.