Έρχονται βαριές… καμπάνες για χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ

700

Αυξήθηκαν οι... ξεχασιάρηδες λόγω κορωνοϊού και οικονομικής εξαθλίωσης - Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει εκ νέου το πρόβλημα με τα ανασφάλιστα οχήματα, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες λόγω οικονομικής δυσπραγίας και... κορωνοϊού δεν ανανέωσαν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει νέο κύκλο διασταυρώσεων με βάση και τα στοιχεία που διαθέτει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται νέα έκρηξη του αριθμού των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, από τη στιγμή που ο κόσμος στενάζει και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα με μικρότερα εισοδήματα και με τον εφιάλτη της ανεργίας να είναι ορατός για τουλάχιστον 500.000 συμπολίτες μας μέσα στους προσεχείς μήνες.

Κανονικά, οι διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα πρέπει να γίνονται δύο φορές τον χρόνο, ωστόσο, ο σχετικός νόμος δεν τηρείται και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται... χαλάρωση. Παρά ταύτα, το θέμα είναι οικονομικό και κοινωνικό, ενώ όλοι αντιλαμβάνονται τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που εμπλακεί κάποιο ανασφάλιστο όχημα σε τροχαίο. Το πρόβλημα της αδυναμίας σύναψης ασφαλιστηρίου συμβολαίου για τα ΙΧ οχήματα προστίθεται στις απλήρωτες οφειλές των

υπόχρεων προς τράπεζες, Εφορία, ΔΕΗ, ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος και τηλεφωνίας, δήμους, ιδιοκτήτες ακινήτων κλπ.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των στοιχείων προκειμένου να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, καθώς πολλά οχήματα είχαν κλαπεί και φαίνονταν ως ανασφάλιστα ή είχαν αποσυρθεί. Πάντως, εν μέσω οικονομικής εξαθλίωσης και πτωχοποίησης χιλιάδων πολιτών και νοικοκυριών, προωθείται η διασταύρωση του αρχείου των ασφαλισμένων ΙΧ που έχουν καταχωριστεί στις ασφαλιστικές εταιρείες, έτσι ώστε η Εφορία να πιάσει "λαβράκια". Οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων ΙΧ απειλούνται με "τσουχτερά" πρόστιμα αλλά και ποινικές κυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες είναι οι εξής:

  1. Πρόστιμα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία προβλέπεται πρόστιμο €100 για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά, €150 για όλα τα δίκυκλα άνω των 251 κ.ε., €200 για τα αυτοκίνητα έως 1.000 κ.ε. και €250 για τα 1.001 κ.ε. και πάνω. Οι... ξεχασιάρηδες θα λάβουν σχετική ειδοποίηση από την Εφορία και θα πρέπει εντός 8 ημερών να προχωρήσουν στην πληρωμή του προστίμου, γιατί αλλιώς θα περάσουν στην... επόμενη φάση των κυρώσεων.
  2. Διοικητικές ποινές. Όσοι δεν ασφαλίσουν εγκαίρως τα οχήματά τους, τότε θα τους αφαιρούνται οι πινακίδες, το δίπλωμα και η άδεια κυκλοφορίας για 6 μήνες. Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα, αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας για 2 χρόνια και εφόσον υπάρχει υποτροπή για 3 χρόνια. Μάλιστα, για να μπορέσει ο ιδιοκτήτης να πάρει πίσω τις

πινακίδες, θα πρέπει να προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος. Στην περίπτωση που δεν το προσκομίσει, τότε επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από την Τροχαία, το οποίο φτάνει τα €1.000 για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημοσίας χρήσεως, €500 για τα επιβατικά αυτοκίνητα και €250 για τα δίκυκλα.

  1. Ποινικές κυρώσεις. Σε περίπτωση εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα, τότε επιβάλλεται ποινή φυλάκισης από 2 μήνες έως 1 έτος και χρηματικό πρόστιμο έως €3.000.