Έσκασε και η «φούσκα» της Novartis: Καμία εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο

481
Θύελλα αντιδράσεων για τη σκευωρία της Novartis

Σε φιάσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η υπόθεση Novartis, καθώς όπως αποδείχθηκε δεν υπήρξε εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας επέμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή να θέτουν θέμα εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.

Όμως, χθες οι αρμόδιες αμερικανικές Αρχές έκλεισαν την υπόθεση ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα.

Έτσι κατέρρευσε και επίσημα η σκευωρία Novartis.

Δέκα πολιτικά πρόσωπα στοχοποιήθηκαν και διασύρθηκαν ενώ δύο εξ αυτών συνεχίζουν να βλέπουν την υπόθεσή τους να μένει ανοιχτή και να ακούν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, που τώρα καταγγέλλει την ύπαρξη παρακράτους καθώς και παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, να δηλώνει (μόλις τον Μάιο στη Βουλή) ότι «οι πολιτικοί υπεύθυνοι του σκανδάλου είναι επίσης γνωστοί και για κάποιους εξ αυτών εξακολουθεί η εναντίον τους έρευνα από την ποινική δικαιοσύνη παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης των δικαστών».

Η απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε μόλις χθες. Λίγο μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από την προανακριτική και την απόφασή του να μην απαντήσει σε ερωτήσεις τόσο για την σκευωρία της Νovartis όσο και για τις κατηγορίες που αφορούν κυρίως τη σύσταση συμμορίας και την κατάχρηση εξουσίας.

Το σαθρό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ

Το αφήγημα του δήθεν σκανδάλου στήθηκε σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος ήταν οι κουκουλοφόροι μάρτυρες και ο δεύτερος το FBI.

Η υπόθεση των κουκουλοφόρων μαρτύρων έχει καταρρεύσει με εκκωφαντικό τρόπο εδώ και καιρό, καθώς από τους τρεις έμειναν δύο. Και ουδείς εξ αυτών προσκόμισε το παραμικρό στοιχείο πέραν των όσων οι ίδιοι «εκτιμούσαν» ή είχαν από κάπου «ακούσει» αμοιβές.

Το ερώτημα που προκύπτει όμως μετά τον συμβιβασμό και τα 312 εκατoμμύρια δολάρια που καλείται να δώσει στο πλαίσιο αυτό η Novatis προς τις αμερικανικές αρχές είναι τι αμοιβές θα λάβουν οι μάρτυρες που έχουν τεθεί υπό προστασία στις ΗΠΑ. Και αν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι δύο Έλληνες που έχουν καταθέσει.

Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται ένας ακόμη παράγοντας. Αν ο ένας ή και οι δύο εξ αυτών αντιστοιχούν ως πρόσωπα στους εδώ κουκουλοφόρους. Τουλάχιστον για τον έναν έως και η Ελένη Τουλουπάκη έχει δηλώσει, εγγράφως, πως είναι ταυτόχρονα και μάρτυρας στις ΗΠΑ. Καθώς και ότι έτσι έφτασαν στα ίχνη του.

Μόνο που στην Ελλάδα, αν όντως ο μάρτυρας είναι το ίδιο πρόσωπο, τότε εγείρεται θέμα σχετικά με το καθεστώς προστασίας, από τη στιγμή που θα λάβει αμοιβή.

Οι δύο «ήρωες», όπως τους είχε αποκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας, ή ο ένας εξ αυτών ίσως λάβει αμοιβή. Κάτι που ήταν και το δέλεαρ από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές προκειμένου να υπάρξουν και άλλοι κουκουλοφόροι μάρτυρες.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει με νέο υπόμνημά του ο τρίτος εκ των μαρτύρων που τελικά ετέθη εκτός προστασίας. Ο Νίκος Μανιαδάκης κατηγορεί τους εισαγγελείς της Εισαγγελίας Διαφθοράς ότι του ζήτησαν να καταθέσει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προκειμένου να λάβει μεγάλη αμοιβή.

Ακόμα, ότι τον έφεραν οι εισαγγελείς σε επαφή με το FBI για να καταθέσει επαναλαμβάνοντας ότι αφού αρνήθηκε να μιλήσει κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, τελικά του αφαιρέθηκε η προστασία και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Στο νέο του υπόμνημά του, ο Νίκος Μανιαδάκης διαψεύδει και τα όσα υποστηρίζει η εισαγγελία περί εκφοβισμού του από τον Γιάννη Στουρνάρα. Αντιθέτως δηλώνει πως εκφοβισμό δέχθηκε ουσιαστικά από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Το FBI

Ο έτερος πυλώνας, αυτός του FBI, απλά δεν υπήρξε ποτέ. Αν και από τον Ιανουάριο του 2017, προτού «ανακαλυφθούν» οι κουκουλοφόροι μάρτυρες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων έκαναν λόγο για στοιχεία του FBI που αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα, τίποτα στην πραγματικότητα δεν υπήρχε.

Τα έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το επιβεβαιώνουν. Ακόμη και πρόσωπα που έχουν επαφές με τις πέραν του ατλαντικού αρχές ξεκαθαρίζουν πως δεν υπήρξε κάποιο στοιχείο που να προσκόμισαν οι αμερικανικές αρχές σχετικά με πολιτικά πρόσωπα.

Στην Ελλάδα πάλι οι αρμόδιες αρχές, δηλαδή η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έχει υποστηρίξει πως διαθέτει και άλλα έγγραφα που όμως είναι απόρρητα και δεν δύναται να τα δώσει ούτε στην προανακριτική της Βουλής.

Οι διαρροές που έχουν κατά καιρούς γίνει δεν έχουν επιβεβαιωθεί ούτε στην μέχρι τώρα πορεία της ανάκρισης. Που σημειωτέον ως προς το σκέλος που έχει επιβεβαιωθεί ως σκάνδαλο και αφορά πρακτικές της εταιρείας και σχέσεις με γιατρούς προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

Το FBI στην υπόθεση της Νovartis αν είχε πέσει σε πολιτικά πρόσωπα θα το είχε συμπεριλάβει στις εκθέσεις του και στο πόρισμα που κατέθεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που είχε την εποπτεία της υπόθεσης.

To τμήμα που ασχολήθηκε με την υπόθεση δεν γνωρίζει τα πολιτικά πρόσωπα.

Θα είχε καταγράψει την εμπλοκή τους καθώς και τη διαδρομή του χρήματος, με συγκεκριμένα στοιχεία. Άλλωστε η διαδρομή του χρήματος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί που ανοίγουν, οι off shore εταιρείες που ελέγχονται καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο το αμερικανικό Δημόσιο θα διεκδικήσει χρήματα στα πλαίσια συμβιβασμού με πολυεθνικές εταιρείες.