Εσωκομματικά μαχαιρώματα στον ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι θέλουν να απαλλαγούν από τον «διακοσμητικό» Σκουρλέτη

167

Τρεις ημέρες μετά την επιστροφή του από τις πολυήμερες διακοπές του, την πρώτη τετ α τετ συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη αναμένεται να έχει σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την ίδια στιγμή κορυφώνονται οι επιθέσεις που δέχεται ο Γραμματέας του κόμματος, ακόμα και από τον φιλοΣΥΡΙΖΑϊκό τύπο, με αφορμή την επόμενη μέρα και τη διεύρυνση στην κοινωνία.

Ουσιαστικά, στον Πάνο Σκουρλέτη επιρρίπτονται ευθύνες για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ενώ ως κόμμα της αριστεράς θα περίμενε κανείς η ευθύνη να έχει συλλογικό χαρακτήρα.

Και ενώ κάποιος θα περίμενε ότι έπειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα να υπάρξει συσπείρωση, διάλογος και ιδέες για το πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πορευθεί προκειμένου να ξανακερδίσει την εξουσία, αυτό που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι εσωστρέφεια, εσωκομματικά μαχαιρώματα και χτυπήματα κάτω από την μέση.

Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να κάνει με τον πρόεδρο του κόμματος του μια ανοικτή συζήτηση θέτοντας όλα τα θέματα που αφορούν τον ίδιο αλλά και το μέλλον του κόμματος.

Αυτό που κυρίως απασχολεί την παρούσα στιγμή είναι το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στο συνέδριο με γραμματέα τον Πάνο Σκουρλέτη ή θα αντικατασταθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου οι διαδικασίες διεύρυνσης του κόμματος να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα.

Η γκρίνια για την αλλαγή του Γραμματέα έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται επιφυλακτικός με τον τρόπο που κάποιοι σύντροφοι του θέλουν να κάνουν το άνοιγμα κοινωνία, καθώς ακόμα δεν έχει πειστεί ότι η εκλογή του προέδρου του κόμματος θα πρέπει να γίνει και από φίλους και ψηφοφόρους του κόμματος –όπως στο παρελθόν είχε γίνει με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη- ενώ θεωρεί ότι το συνέδριο θα πρέπει να γίνει μέσα στο 2019 ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου χρόνου προκειμένου να συζητηθούν και τα λάθη που έγιναν τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πάνος Σκουρλέτης πιστεύει ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πολιτικό πλαίσιο προκειμένου όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να γνωρίζουν σαφώς τις πολιτικές επιδιώξεις του κόμματος της αριστεράς αλλιώς τα νέα μέλη θα εξαφανιστούν όπως έγινε με το «1.000.000» του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη, όσο και αρκετά στελέχη που βρίσκονται γύρω του, θεωρούν ότι το 31,5 % που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όσο πιο γρήγορα να συστρατευθεί γύρω από το κόμμα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κόμμα μεγάλο, με δυναμική και προοπτικές.

Με δεδομένες τις ενστάσεις Σκουρλέτη τα στελέχη που τάσσονται υπέρ των αλλαγών θεωρούν ότι ο γραμματέας θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην διεύρυνση καθώς λειτουργεί απόλυτα κομματικά και μάλιστα με την λογική του 3% ενώ λειτουργεί με βάση την θωράκιση των κομματικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως οι εκφραστές της γρήγορης αντικατάστασης του γραμματέα είχαν ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα λίγο μετά τις εκλογές να αλλάξει αμέσως τον Γραμματέα προκειμένου οι διαδικασίες διεύρυνσης να κινηθούν τάχιστα.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι εκείνη την στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει λέγοντας ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνονται εν θερμώ.

Η σκληρή κρητική που δέχθηκε ωστόσο ο Πάνος Σκουρλέτης όλο αυτό το διάστημα δείχνει ότι οι εμπνευστές του σεναρίου δεν θέλουν να κάνουν με τίποτα πίσω και έχουν αποφασίσει να αποδημήσουν τον γραμματέα του κόμματος αδιαφορώντας για το κόστος που μπορεί να έχει μια τέτοια τακτική...