ΕΣΠΑ: 19,2 δισ. ευρώ για την επόμενη Kυβέρνηση

37
ΕΣΠΑ: 19,2 δισ. ευρώ για την επόμενη κυβέρνηση

Η ανικανότητα της απερχόμενης Κυβέρνησης να απορροφήσει πολύτιμους πόρους του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, αυξάνει το ποσό που θα διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα λάβει από το νέο ΕΣΠΑ 19,2 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 17,8 δισ. ευρώ στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Ωστόσο, η νέα Κυβέρνηση θα κληθεί να θέσει σε νέα βάση το πρόγραμμα, καθώς οι "λεβέντες" του Αλέξη Τσίπρα έχουν κάνει δουλειές του ποδαριού.

Ιδίως τώρα που έχουν τεθεί πιο αυστηρά κριτήρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεγάλο βάρος πέφτει στην Τεχνολογία, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στην Ενέργεια, στα Δίκτυα, στους μικρομεσαίους και στην απασχόληση ανέργων.

Η κατανομή των πόρων ανάλογα με την Περιφέρεια γίνεται με κριτήριο το αν είναι αναπτυγμένες (άνω του 100% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ), αν βρίσκονται σε μετάβαση (75%-100%) ή αν είναι λιγότερο αναπτυγμένες (κάτω του 75%).

Στην πρώτη κατηγορία δεν υπάρχει καμία περιφέρεια, στη δεύτερη βρίσκονται η Αττική και το Νότιο Αιγαίο, ενώ οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στις λιγότερο αναπτυγμένες και θα λάβουν τα υψηλότερα ποσοστά χρηματοδότησης.