Έτσι θα σπάσει η Β΄ Αθήνας - Τι προβλέπει η τροπολογία (χάρτης)

170
Ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα

H κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής προβλέπεται ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι», με το οποίο καθιερώνεται η απλή αναλογική σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Βάσει του νομοσχεδίου, η Β’ Αθήνας διαιρείται σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Στην Β1 Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών θα περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Παπάγου-Χολαργού, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Στη Β2 Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών θα περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

Στη Β3 Εκλογική Περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών, θα συγκαταλέγονται οι δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου Φαλήρου.

Η περιφέρεια Αττικής θα διαιρείται στην Α΄ και τη Β’ Εκλογική Περιφέρεια. Θα υπάρχει δηλαδή η  Α' Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, που θα αποτελείται από τους δήμους Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδας και Ωρωπού και η Β' Εκλογική Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, που θα αποτελείται από τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, ενώ η δημοτική και περιφερειακή περίοδος θα διαρκεί τέσσερα χρόνια.

Ακόμα, ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα ενίσχυσης των θεσμών συμμετοχής των πολιτών στα κοινά σε κάθε δήμο ή περιφέρεια για τοπικά ζητήματα.