Euro 2020: Οι Πρέσπες, μια συμφωνία και μια ποδοσφαιρική ομοσπονδία

127

Προς κ. Νίκο Κοτζιά και λοιπούς «εν Στάλιν αδερφούς», ου μην και προς τους ανησυχούντες από την κυβέρνηση υπουργούς και παρατρεχάμενους για την «παραβίαση τη Συμφωνίας των Πρεσπών από τους Βορειομακεδόνες γείτονες», εξαιτίας της επίσημης επωνυμίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας «της Μακεδονίας», του διακριτικού «Φ.Φ.Μ.» και του πασίγνωστου χαρακτηριστικού συμβόλου «ο ήλιος της Βεργίνας» που την πιστοποιούν, ματαίως ανησυχείτε, κλαίτε και οδύρεστε: οι βόρειοι γείτονες έχουν (τυπικά) δίκιο!

Του Χρήστου Υφαντή

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περιλαμβάνει στη λίστα των υποχρεωτικών προς τροποποίηση της επωνυμίας τους με βάση το «North Macedonia» την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, επειδή (όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας) η Π.Ο. «Μακεδονίας» δεν έχει συσταθεί με νόμο, δεν έχει σχέση με το επίσημο κράτος και δεν χρηματοδοτείται από αυτό!

Και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Επειδή η Π.Ο. «Μακεδονίας» έχει συσταθεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή ως «ένωση» και στην περίπτωση της υλοποιούνται απολύτως όλες οι προβλέψεις της Ρήτρας Ανεξαρτησίας των εθνικών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών.

Κορυφαία πρόβλεψη της Ρήτρας Ανεξαρτησίας (όπως από τη FIFA έχει διατυπωθεί στο δικό της καταστατικό που έχει παγκόσμια ισχύ) είναι η επιταγή η εθνική ομοσπονδία να μην έχει καμία οργανική ή άλλη σχέση (σε ότι αφορά στο ποδόσφαιρο) με το κεντρικό κράτος και τους κρατικούς θεσμούς. Στην περίπτωση της Π.Ο. «Μακεδονίας» η ρήτρα αυτή τηρείται (έτσι κατατίθεται τυπικά τουλάχιστον) απαρέγκλιτα, συνεπώς νομιμοποιείται ο «Βορειομακεδόνας» κυβερνητικός αξιωματούχος να μην την εντάσσει στη χορεία των φορέων που υποχρεούνται να τροποποιήσουν την επωνυμία τους ή τα σύμβολα τους με βάση τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ξεπερνώ εκείνο το συγκλονιστικό «η Συμφωνία των Πρεσπών μόνο στις πινακίδες των αυτοκινήτων αναφέρεται και αυτές αφορά» που ειπώθηκε από τους γείτονες, επειδή είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι η μαύρη αλήθεια και αν τέτοια μας προκύψει χρειάζεται όλοι μαζί να πάμε να πνιγούμε στο πρώτο ποτάμι που θα βρεθεί.

Επανέρχομαι στα περί Π.Ο. «Μακεδονίας» για να επισημάνω και τα εξής: το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το πασίγνωστο Euro, δεν είναι διοργάνωση εθνικών κρατών, κυβερνήσεων ή άλλων κρατικών οντοτήτων ή οντοτήτων που διασυνδέονται ενεργά με το κράτος. Στα γήπεδα της Γηραιάς ηπείρου δεν ανταγωνίζονται η κυβέρνηση της Αγγλίας με το κράτος της Ουκρανίας, ούτε το κράτος της Δανίας με την κυβέρνηση της Φινλανδίας.

Μετέχουν εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες – μέλη της UEFA με αντιπροσωπευτικές «εθνικές» ομάδες, τις οποίες συγκροτούν και διαχειρίζονται οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, δηλαδή ιδιωτικές ενώσεις που είναι όλες νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ανεξαρτήτως του ιδιαίτερου χαρακτήρα της κάθε μίας (ένωση, εταιρεία κ.λ.π.).

Δεν είναι τυχαίο πως το σύνολο σχεδόν των εθνικών ομοσπονδιών – μελών της FIFA και της UEFA (με εξαίρεση την Τουρκία, την Ελλάδα, ίσως και μια τρίτη χώρα) αγωνίζονται στα γήπεδα όχι με το εθνόσημο, αλλά με το σήμα, τα σύμβολα και τα διακριτικά της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στη φανέλα, εμείς κι οι Τούρκοι είμαστε υπέρ – πατριώτες και έχουμε κοτσάρει στη φανέλα το εθνόσημο και όχι το σήμα της ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζω, πως τον παγκόσμιο αγωνιστικό αθλητισμό (άρα και το ποδόσφαιρο) τον διαχειρίζονται, σύμφωνα με τα καταστατικά τους, ιδιωτικές εταιρείες (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ( IOC), Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA), Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (UEFA) κ.λ.π.) και όχι υπερεθνικοί κρατικοί ή κυβερνητικοί ή διεθνείς θεσμοί.

Δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί κανείς τις αλήθειες αυτές, ούτε να τις υλοποιήσει στη χώρα του όταν είτε τις αγνοεί παντελώς, είτε επιμελώς τις αρνείται, επειδή επιθυμεί να αντιμετωπίζει την εθνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ως «κρατική ΔΕΚΟ» και να διασυνδέει τη διεθνή της παρουσία με το «έθνος», τη χώρα, την κυβέρνηση και τον κάθε φορά αρμόδιο υπουργό.

Το «τόπι» στη διοίκηση του είναι πολύ δύσκολο και σύνθετο «άθλημα», μπορεί να σε εκθέσει χωρίς να το καταλάβεις, είναι «μια άλλη παράλληλη κυβέρνηση» με τη δική της διπλωματία και τους δικούς της κανόνες συνύπαρξης.

Στο πλαίσιο αυτό οι γείτονες δικαιούνται να υποστηρίζουν (πολύ δύσκολα μπορεί να το αποκρούσει κανείς) πως η «εθνική» τους ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι μια ιδιωτική ένωση ή εταιρεία που δεν τη συνδέει με το κράτος καμία από τις σχέσεις που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, ώστε να απαιτηθεί από το «Πρώτο Μέρος» (έτσι αποκαλείται η Ελλάδα στο επίσημο κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών) η υποχρεωτική τροποποίηση της επωνυμίας της, του σήματος και των συμβόλων της για διεθνή χρήση.

Η FIFA και η UEFA τελούν σε πλήρη γνώση των δεδομένων που έχουν προκύψει και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν περίμεναν την ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει και να απαιτήσει, ως μη όφειλε, την τροποποίηση όλων των χαρακτηριστικών της Π.Ο. «Μακεδονίας», επέβλεψαν ήδη την αλλαγή της επωνυμίας στις δικές τους επίσημες ιστοσελίδες (μια ματιά στα site θα σας πείσει), η Π.Ο. «Μακεδονίας» έχει καταχωρηθεί ως North Macedonia και έως εκεί.

Με κανένα τρόπο και για κανένα λόγο δεν είναι σε θέση να απαιτήσουν από την Π.Ο. «Μακεδονίας» να τροποποιήσει τα λογοτυπικά και άλλα επίσημα χαρακτηριστικά της, επειδή η ελληνική κυβέρνηση ερμηνεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών όπως τη βολεύει ή όπως θα ήθελε να είναι διατυπωμένη.

Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια, σε όποιον αρέσει. Όποιος την αρνείται έχει επιλογές (να την αρνηθεί, να την καταγγείλει, να την παραβιάσει, να την ακυρώσει, να την τροποποιήσει), αν τα καταφέρει μπράβο του, αν όχι θα σπάσει τα μούτρα του και θα δει στα βόρεια σύνορα να αναδύεται με κάθε επισημότητα μια «Μακεδονία» χωρίς κανένα επιθετικό προσδιορισμό. Αν μπορεί να αντέξει αυτή την προοπτική με γεια του με χαρά του!

Υ.Γ. Όταν σας τα έλεγε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, φορούσατε όλοι ωτασπίδες οι «προοδευτικοί του κώλου» κι αγνοούσατε περιπτώσεις που μπορούν νομιμότατα να ξεφύγουν από το πλαίσιο της Συμφωνίας, να την παρακάμψουν και να την «καταργήσουν», καθώς… έχει και ο σταλινισμός τα όρια του! Λουστείτε τα τώρα και περιμένετε και τα χειρότερα…