Νέο κύμα μεταναστών στέλνει η Τουρκία στα σύνορα

217
Έβρος: Μεγάλη ολονύχτια κινητοποίηση-Νέο κύμα μεταναστών στέλνει η Τουρκία στα σύνορα

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των ελληνικών Αρχών στα σύνορα στον Έβρο, καθώς η Τουρκία στέλνει νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων.

Έπειτα από τις απειλές για γεωτρήσεις σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Τουρκία περνάει σε νέο γύρο κλιμάκωσης της έντασης με την Ελλάδα, καθώς από χθες παρατηρείται κινητικότητα στον Έβρο και όλα δείχνουν πως η γειτονική χώρα ετοιμάζεται για μία ακόμη φορά να εργαλειοποιήσει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Μετά τις πληροφορίες ότι ένα νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων θα αποπειραθεί τις να εισέλθει στην ελληνική επικράτεια, οι Αρχές βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ τις τελευταίες ημέρες είχαν ενισχυθεί οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή των συνόρων.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες 5 διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στις Καστανιές και πήραν θέση στον φράχτη, στην περιοχή της Νέας Βύσσας.

Το θέμα με τη νέα απόπειρα να περάσουν στην ελληνική επικράτεια χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ανακινείται τις τελευταίες ώρες και από τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος για το τι θα επακολουθήσει.

Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του Entirne TV, τοπικού καναλιού της Αδριανούπολης, το οποίο αναφέρει: «Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου».

Μάλιστα, αναφέρει ότι μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι με ξύλινες βάρκες.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν φτάσει κοντά στα σύνορα λεωφορεία με πρόσφυγες. Μένει να δούμε αν πρόκειται για μία οργανωμένη έλευση των προσφύγων στα σύνορα ή για μεμονωμένες ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η Τουρκία κάνει και πάλι πράξη τις απειλές της ότι ένα κομμάτι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενεί στη χώρα θα σταλεί στα σύνορα του Έβρου με στόχο να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το Ράδιο Έβρος μετέδωσε πληροφορίες για άφιξη μεταναστών με λεωφορεία στην περιοχή της Αδριανούπολης ενώ το evrosonline.gr μετέδωσε πως το συγκεντρωμένο πλήθος των μεταναστών φαίνεται να ξεπερνάει τις 6.000 κάτι που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται εν μέσω σεναρίων ότι οι τουρκικές Αρχές προετοιμάζουν δεύτερη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών συνόρων εργαλειοποιώντας μετανάστες και πρόσφυγες.

Σε Μαξίμου και υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο Έβρος βρίσκεται συστηματικά στο στόχαστρο της Τουρκίας και η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική πίεση και απειλή και σε αυτό το μέτωπο.

Όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή των Φερών, με τους Τούρκους να αντιδρούν σε προκαταρκτικές εργασίες της ελληνικής πλευράς για την κατασκευή του φράχτη, επιβεβαίωσαν στην Αθήνα αυτό που ήδη έχει αναλυθεί ενδελεχώς.

Αντιδήμαρχος Φερών: «Υπάρχει κινητικότητα από μετανάστες στην πλευρά της Τουρκίας»

Για κινητικότητα από την τουρκική πλευρά των ελληνοτουρκικών συνόρων έκανε λόγο το πρωί ο αντιδήμαρχος Φερών, Δημήτρης Κολγιώνης, ο οποίος, ωστόσο, είπε ότι στα σύνορα δεν έχουν φτάσει μεγάλοι αριθμοί μεταναστών.

«Στον νότιο Έβρο η κατάσταση είναι ήρεμη. Υπάρχει ετοιμότητα από τις ελληνικές αρχές, είναι όλοι παρόντες και θα παρέμβουν αν χρειαστεί», ανέφερε ο αντιδήμαρχος στο ΣΚΑΪ.

Ο Δημήτρης Κολγιώνης είπε ότι αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν ό,τι έκαναν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας «θα απογοητευτούν και αυτό το τριήμερο».

Σύμφωνα με το evrosonline.gr, εκτός από την περιοχή της Αδριανούπολης, κινητικότητα υπάρχει και στην τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα.