Έβρος: Αποτράπηκε η παράνομη είσοδος περισσότερων από 41.000 ατόμων

319

Στην αποτροπή της παράνομης εισόδου στη χώρα 41.060 ατόμων από τον Έβρο, από τις 29 Φεβρουαρίου ως σήμερα, προέβησαν ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές.

Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες εννέα ημέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχουν συλληφθεί παράλληλα 293 άτομα.

Το 12ωρο από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής έως τις 18.00 το απόγευμα, στην περιοχή του Έβρου:

- Έγιναν δύο συλλήψεις
- Οι Ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε 745 περιπτώσεις

Για την περίοδο από τις 06.00 του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου έως τις 18.00 της Κυριακής 8 Μαρτίου τα σωρευτικά στοιχεία είναι τα εξής:

- Έχουν συλληφθεί 293 άτομα

Μήνυμα αποτροπής

Υπενθυμίζεται ότι "δικαστικό" μήνυμα αποτροπής στους μετανάστες που μπαίνουν παράνομα και ομαδικά στη χώρα, στέλνουν οι βαριές ποινές που επιβάλλουν τα Δικαστήρια του Έβρου σε όσους συλλαμβάνονται και οδηγούνται ενώπιον τους. Ποινές μάλιστα πολύ υψηλότερες από αυτές που επέβαλλαν ως σήμερα τα ελληνικά δικαστήρια, σε μια προσπάθεια ξεκάθαρου μηνύματος αποτροπής προς την άλλη πλευρά των συνόρων.

Οι καταδίκες αυτές για το αδίκημα της παράνομης εισόδου στη χώρα, είναι βαριές ποινές φυλάκισης, χωρίς αναστολή, και υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός νόμος 3386/2005 προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών (έως 5 χρόνια αφού αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα) και χρηματική ποινή τουλάχιστον 1.500 ευρώ Το άρθρο 83 του Ν. 3386/2005, αναφέρει χαρακτηριστικά: "1.

Ο υπήκοος τρίτης χώρας, που εξέρχεται ή επιχειρεί να εξέλθει από το ελληνικό έδαφος ή εισέρχεται ή επιχειρεί να εισέλθει σε αυτό χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Θεωρείται επιβαρυντική περίπτωση και επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, αν αυτός που επιχειρεί να αναχωρήσει λαθραίως καταζητείται από τις δικαστικές ή αστυνομικές αρχές ή υπέχει φορολογικές ή πάσης φύσεως άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο ή είναι υπότροπος".