Ευεργετική διάταξη για τον Κουφοντίνα από τον Καλογήρου;

227
Ευεργετική διάταξη για καταδίκους σε αγροτικές φυλακές

Ευεργετική διάταξη για την μείωση της έκτισης ποινής καταδίκων που εργάζονται ως ζαχαροπλάστες ή αρτοποιοί σε αγροτικές φυλακές προωθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται στο Κοινοβούλιο.

Η συγκεκριμένη διάταξη εντάσσει τους φυλακισμένους που εργάζονται στα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους των αγροτικών φυλακών στην ρύθμιση που προβλέπει πως κάθε ημέρα εργασίας υπολογίζεται ως τρεις ημέρες έκτισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευεργετικός υπολογισμός ισχύει για κατάδικους που εργάζονται σε κτηνοτροφικές, αγροτικές μονάδες ή σε οικοδομικές εργασίες εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Πρόκειται για το άρθρο 37 του κεφαλαίου με τις «λοιπές διατάξεις» νομοσχεδίου με ευρωπαϊκές οδηγίες, που προβλέπει την επέκταση του μέτρου για των ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής για καταδίκους ή υποδίκους (τρεις ημέρες εκτιτέας ποινής για κάθε ημέρα εργασίας τους) και σε εργαζόμενους σε μονάδες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης.

Για την συγκεκριμένη διάταξη αναφέρθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, ρωτώντας εάν αφορά τον κατάδικο για την «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Αυτό τώρα με το αρτοποιείο έχει καμία σχέση με τις αγροτικές φυλακές και τον Κουφοντίνα; Να καταλάβω πως σας ήρθε η εντελώς στοχευμένη διάταξη» ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για να συνεχίσει «Διερωτώμαι γιατί μέχρι τώρα υπήρχε η πρόβλεψη για όποιον εργαζόταν σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές και για το αρτοποιείο της κεντρικής αποθήκης των φυλακών. Τώρα ξαφνικά μπαίνει και αυτό ειδικώς. Να μας πείτε πως σας ήρθε η εξειδικευμένη και στοχευμένη διάταξη. Δεν λέω ακόμα ότι είναι φωτογραφική».

Η απάντηση του Καλογήρου

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, υποστήριξε ότι η ρύθμιση δεν αφορά τον Δημήτρη Κουφοντίνα καθώς ήδη είναι ενταγμένος στην ρύθμιση για τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής (1 εργάσιμη = 3 ημέρες έκτισης).

«Αντιλαμβάνομαι ότι το ζήτημα της ασφάλειας είναι ζήτημα ευαίσθητο. Δεν μπορούμε όμως να  διαστρεβλώνουμε τα στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Η διάταξη κ. Βορίδη έχει να κάνει με το Προεδρικό Διάταγμα 342 του 2000 που προέβλεψε διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των ποινών χωρίς όμως να το κάνει οριζόντιο. Άλλες φυλακές το υπολογίζουν με δύο ημέρες και άλλες με τρεις ημέρες. Πρέπει λοιπόν να το λύσουμε.

Η διάταξη δεν αφορά τον Δημήτρη Κουφοντίνα γιατί ήδη η ποινή του μετριέται με 3 ημέρες. Εκτός αυτού η ποινή του συγκεκριμένου είναι 19 χρόνια καθαρά και 25 μεικτά. Είναι παντελώς αδιάφορη η διάταξη για τον συγκεκριμένο».

Εκτός αυτού ο Μιχάλης Καλογήρου υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ είναι διαφορετική από εκείνη που υπήρξε σε άλλα μέλη της «17Νοεμβρίου».

«Υπήρξαν διαφορετικά εμπλεκόμενα πρόσωπα, κάποιοι καταδικάστηκαν κάποιοι αθωώθηκαν ενώ αρκετοί είχαν διαφορετικές ποινές. Ο κατηγορούμενος Χ.Ξ. πήρε 7 άδειες από το 2013 έως την παραβίαση των όρων του. Δεν είδα καμία φωτογραφία το 2013 – 14 όταν έπαιρνε τις 7 άδειες ούτε όταν πήγαινε στο χωριό του. Το ίδιο για τον Σ.Κ. που πήρε απόλυση το 2007. Ο ΤΠ πήρε 14 τακτικές άδειες. Ο ΚΚ έλαβε 5 τακτικές άδειες και αποφυλακίστηκε το 2009. Ας αποφασίσου με ποιο κράτος δικαίου είμαστε».