Ευκαιρία του ΚΙΝΑΛ να ανατρέψει τους συσχετισμούς στην Κεντροαριστερά

395
Το ΚΙΝΑΛ συσπειρώνει όλο τον κόσμο της Κεντροαριστεράς

Μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γυρίσει το παιχνίδι και να ανατρέψει τους συσχετισμούς στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς συνιστούν για το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά οι αναταράξεις και η πολυεπίπεδη κρίση που μαστίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βουλιάζει συνεχώς.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Και σ' αυτό ομονοούν άπαντες, ανεξάρτητα απ’ τις επιμέρους αντιθέσεις τους, που σχετίζονται με διαφορετικές προσεγγίσεις επί της στρατηγικής.

Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν πως η απαξίωση και του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει, ενώ για πρώτη φορά δείχνουν να πιστεύουν ότι έφτασε η ώρα να πάρουν την εκδίκησή τους για την αφαίμαξη στελεχών και ψηφοφόρων που υπέστη το κόμμα τα τελευταία χρόνια.
Για τον λόγο αυτό, κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής είναι αποφασισμένα να βγαίνουν διαρκώς και να στηλιτεύουν τα όσα αποκαλύπτονται για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές του ΚΙΝΑΛ τονίζουν ότι τα όσα είπε ο Σταύρος Κοντονής αποτελούν τη χαριστική βολή για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αφού συνιστούν μέγα στίγμα και μια παράλληλη πληγή στο μαλακό υπογάστριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες μάλιστα της Φώφης Γεννηματά υποστηρίζουν, πως η υπόθεση με τη Χρυσή Αυγή γίνεται καταλύτης πολιτικών εξελίξεων και ότι πλέον είναι απρόβλεπτη η αρνητική δυναμική που θα αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από τη σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα για την ουσία της υπόθεσης, η Χαριλάου Τρικούπη από την πρώτη στιγμή εστίασε και στο αμιγώς πολιτικό κομμάτι, κάνοντας λόγο για μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα, ενώ από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε πως «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόλογη και το στίγμα ότι επέτρεψε στη Χρυσή Αυγή να μη στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματα, θα την ακολουθεί για πάντα».

Εν ολίγοις στο ΚΙΝΑΛ, πέρα από το γεγονός ότι νιώθουν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις, αισθάνονται ότι η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να
σηματοδοτήσει την άνοδο του ΚΙΝΑΛ και την ολική επαναφορά του στο πολιτικό παιχνίδι, ώστε να εμφανιστεί ως η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση απέναντι στη συντήρηση και έτσι να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις.

Αυτό, άλλωστε, υπογράμμισε και η Φώφη Γεννηματά σε πρόσφατη συνέντευξή της, υπογραμμίζοντας ότι «η παράταξή μας είναι ο προοδευτικός πόλος και το Κίνημα Αλλαγής η πραγματική αντιπολίτευση, που δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια συνέπειας και υπευθυνότητας. Προσέθεσε δε, πως «τώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια νέα αλλαγή προοδευτική, που μόνο το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να καθοδηγήσει».

Η μεγάλη ευκαιρία είναι μπροστά, αρκεί η ηγεσία του κόμματος και τα στελέχη να την αρπάξουν άμεσα και να κινηθούν επιθετικά προς τη δεξαμενή των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εκμεταλλευθούν τη φθορά που υπάρχει στην αντίπερα όχθη από τις τελευταίες εξελίξεις.

Tη στιγμή μάλιστα που ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο ως ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ως υπό οικοδόμηση «Προοδευτική Συμμαχία», δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους, αλλά και να διαμορφώσει ένα κεντρικό αφήγημα που να μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να πείσει ότι είναι κόμμα εξουσίας, διότι απλά δεν είναι, καθώς επιστρέφει στα αντανακλαστικά του 3%, στη λογική ενός κόμματος περιθωρίου.

Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι από γερό σκαρί, έχει γερό πλήρωμα και απέδειξε ότι είναι δύναμη σταθερότητας και προοπτικής. Πλήρωσε ένα δυσανάλογο πολιτικό κόστος σε σχέση με αυτό που πραγματικά του αναλογούσε στη δημιουργία της κρίσης, όταν μάλιστα η Νέα Δημοκρατία με την ευθύνη που είχε για τη διόγκωση των ελλειμμάτων μεταξύ 2004 - 2009, σήμερα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Είναι η παράταξη που έθεσε τα συμφέροντα του λαού πάνω από το κομματικό συμφέρον και κράτησε όρθια τη χώρα στα δύσκολα, όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μαζί με τους χρυσαυγίτες στις πλατείες των αγανακτισμένων και η Νέα Δημοκρατία ήταν στα κάγκελα με λάβαρο το «αντιμνημόνιο» και τα «Ζάππεια».

Παρότι λοιδορήθηκε και πολεμήθηκε στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, το Κίνημα όχι μόνον άντεξε, αλλά κατάφερε να μείνει όρθιο και να διατηρήσει ζωντανή μέσα στη Βουλή μία αυθεντικά προοδευτική Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κατάφερε, επίσης, να κρατήσει ενιαίο το ιστορικό του αφήγημα, συνεχίζει να διαθέτει μεγάλη κοινωνική και συνδικαλιστική δικτύωση, διατηρεί αποθέματα πιστών και ορκισμένων οπαδών, συνενώνει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, την Ανανεωτική Αριστερά και το προοδευτικό Κέντρο, ενώ από το 2015 διαρκώς αυξάνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τις δυνάμεις του.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται είναι θετικό για το ΚΙΝΑΛ, καθώς - λόγω και των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ - αναδεικνύεται σε εναλλακτικό πόλο.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής είναι να εκπέμψει με μεγαλύτερη διαύγεια και σαφήνεια το στίγμα της στο ακροατήριο του προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού, κεντροαριστερού χώρου, να προχωρήσει το σχέδιό της για την αναδιοργάνωση του ΚΙΝΑΛ, να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση, αλλά και να προσελκύσει και νέους ανθρώπους στην πολιτική. Να ανανεωθεί, δηλαδή, ριζικά από φρέσκιες ιδέες και να ξαναγεννηθεί ο χώρος και με νέα στελέχη.

*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»