Ευρωκοινοβούλιο: Στις 11 μονάδες η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ (κάρτες)

53

Προβάδισμα 10,8 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση το μέσο όρο τριών δημοσκοπήσεων, που έγιναν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση την πρόβλεψη, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται ότι θα λάβει 34,6%, έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7,5%, η Χρυσή Αυγή, με 7,4%, το ΚΚΕ, με 6,2% και η ΛΑΕ με 3,2%.

Χαμηλά ποσοστά συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το Ποτάμι (1,7%) και οι ΑΝΕΛ (1,2%).

Τα ποσοστά δίνουν εννιά έδρες στη Νέα Δημοκρατία, έξι έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ, από δύο έδρες στο ΚΙΝΑΛ και την Χρυσή Αυγή και από μία έδρα στο ΚΚΕ και τη ΛΑΕ.

europar_average

europar_seats

Πρώτο το ΕΛΚ

Συνολικά, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώτη δύναμη αναμένεται ότι θα παραμείνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), εξασφαλίζοντας το 24% των 751 εδρών -δηλαδή 180- και χάνοντας πέντε μονάδες, ενώ στη δεύτερη θέση αναμένονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 149 έδρες και ποσοστό 19,8% (-5% σε σχέση με σήμερα).

Την ίδια ώρα, τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα προβλέπεται να αυξήσουν το ποσοστό των εδρών τους με την Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) να καταλαμβάνει πέντε έδρες περισσότερες απ’ ό,τι έχει σήμερα και την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), που περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα της Ιταλίας, να εξασφαλίζει το 8,3% των εδρών στις επόμενες εκλογές από το 8,7% στην προηγούμενη έρευνα.

Οι Φιλελεύθεροι του ALDΕ αναμένεται να αυξήσουν κατά οκτώ τις έδρες τους και οι Πράσινοι κατά πέντε.

europar_total