Ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας για την Ελλάδα-Έντονος εκνευρισμός στην Άγκυρα

386
Κεντρικός «παίχτης» στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης  

αποφασιστικότητα και τα ηχηρά μηνύματα που στέλνει η Ευρώπη στην Άγκυρα-με αφορμή τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας-, έχουν θορυβήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται πλέον ότι η Ελλάδα διαθέτει στο διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό μπρα ντε φερ ισχυρές συμμαχίες.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφεται ένα μπαράζ παρεμβάσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων και κορυφαίων μελών ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων, οι οποίες στέλνουν ένα ξεκάθαρο σήμα ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ παράλληλα καταδεικνύουν το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί μία ομπρέλα προστασίας με ευρωπαϊκό στίγμα, γεγονός που έχει θορυβήσει την τουρκική ηγεσία.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα Αυστριακών και Ιταλών αξιωματούχων που κάλεσαν σε αυστηρό τόνο την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Ταυτόχρονα η Γαλλία δείχνει ήδη τα δόντια της στη Μεσόγειο με την παρουσία ισχυρής στρατιωτικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή.

Η στάση αυτή του κ. Μακρόν προκάλεσε ανησυχία και εκνευρισμό στον Πρόεδρο Ερντογάν ο οποίος έσπευσε να παραπονεθεί στην Μέρκελ και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο τελευταίος πάντως έχει διαμηνύσει πολλάκις στην Άγκυρα ότι θα πρέπει σταματήσει άμεσα τις διαρκείς προκλήσεις, ενώ έσπευσε ξανά να εκφράσει τη στήριξη του σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν σε διπλωματικό επίπεδο, στον Έβρο δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο προστασίας των ελληνικών και ταυτόχρονα των ευρωπαϊκών συνόρων μέσα από την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα, βρίσκεται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης η τοποθέτηση θερμικών καμερών, το χτίσιμο νέου φράχτη, καθώς επίσης και η αξιοποίηση νέου εξειδικευμένου προσωπικού.

Μέσα σ' αυτό το θερμό σκηνικό, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο.