Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Επικύρωσε την συμφωνία για το Brexit

237
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με ψήφους 621 υπέρ και 49 κατά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία του Brexit.

Σε λίγο περισσότερο από 48 ώρες η Βρετανία θα πάψει να αποτελεί και επισήμως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Brexit θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή 23:00 ώρα Αγγλίας (01:00 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της ιστορικής αυτής συζήτησης που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η επιθυμία της είναι να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία να παραμείνουν καλοί φίλοι και και συνέταιροι.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές θα αποχαιρετήσουν σε μια ειδική τελετή τους 73 Βρετανούς συναδέλφους τους.

Πλέον απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με αυξημένη πλειονοψηφία) και η τελευταία πράξη αναμένεται την Παρασκευή, όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προβεί σε κοινή δήλωση μαζί με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου θα λάβει χώρα η υποστολή της σημαίας της Βρετανίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς καμία επίσημη τελετή, και μια σημαία θα διατηρηθεί στο Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες.

Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, θα υπάρχει μία μεταβατική περίοδος έντεκα μηνών, στην οποία οι δυο πλευρές ελπίζουν να διαπραγματευτούν τη μελλοντική οικονομική τους και εμπορική τους σχέση.