Eυτελίζει την Αναθεώρηση o ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταψηφίσει την πρότασή του για εκλογή Προέδρου

33
Πρωτόκολλο Προσχώρησης

Σε παρωδία τείνει να εξελιχθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο οι βουλευτές του να απέχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία, προκειμένου να μην περάσει η πρότασή του για την αλλαγή του άρθρου 32 που αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο αιφνιδιασμός της Νέας Δημοκρατίας που φέρεται διατεθειμένη να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μπλόκαρε το Μαξίμου που αναζητεί διέξοδο φτάνοντας ακόμη και στο σημείο ευτελισμού της διαδικασίας που το ίδιο άνοιξε σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο αιφνιδιασμός έγκειται στο γεγονός ότι ενδεχόμενη υπερψήφιση του άρθρου και από τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή με πάνω από 180 ψήφους, το καθιστά αναθεωρήσιμο από την επόμενη Βουλή ακόμη και με 151 ψήφους και κατ' επέκταση άμεσα εφαρμόσιμο από τις επόμενες διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αφαιρώντας το όπλο της «δεξιάς παρένθεσης» από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω μιας επανάληψης της εκλογής του 2014.

Το σχετικό σενάριο ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ομολόγησε: «Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς, ως μη συμβατά»!

Μάλιστα, σχολιάζοντας πηγές από τη Νέα Δημοκρατία τη νέα σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να ευτελίσει την διαδικασία καταψηφίζοντας τη πρόταση του σημείωναν: «Συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται αν συμβεί κάτι τέτοιο σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν χαλάλι τους».

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από τους εισηγητές θα υπάρξουν δύο, ένα που θα περιέχει την πρόταση της ΝΔ και ένα του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο και με τα ψηφοδέλτια ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει ένα παιχνίδι προκειμένου να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή.

Ειδικότερα, στο ψηφοδέλτιο θα περιέχεται και το περιεχόμενο της αναθεωρητέας διάταξης κι όχι απλά το περιεχόμενο! Την ίδια ώρα, στο αντίστοιχο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θα αναγράφεται μόνο ο τίτλος του αναθεωρητέου άρθρου.

Στα πηγαδάκια της Βουλής συζητείται έντονα ότι με αυτό τον τρόπο η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να δεσμεύσει δία της πλαγίας οδού την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι και στα δύο ψηφοδέλτια θα μπορούν να ψηφίσουν οι βουλευτές, εντούτοις η καταμέτρηση δεν θα γίνει αθροιστικά σε ομοειδείς προτάσεις, αλλά χωριστά ανά ψηφοδέλτιο.

Τι απαντά ο Κατρούγκαλος

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την… επιβεβαίωση των σεναρίων που θέλουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίζουν την ίδια τους την πρόταση για το άρθρο 32, ώστε να μην εγκριθεί με 180 βουλευτές.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι βρισκόταν ενώπιον πλήθους κοινοβουλευτικών συντακτών όταν έκανε τις σχετικές δηλώσεις μετά το σάλο που προκλήθηκε και τις έντονες αντιδράσεις, μίλησε ούτε λίγο ούτε πολύ για fake news, λέγοντας ότι ουδέποτε είπε για απόσυρση βουλευτών ή άρθρων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως σύνολο ή ορισμένος αριθμός βουλευτών του να αποσύρει τις προτάσεις του για το άρθρο 32 είναι σε επίπεδο fake news», είπε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να διαψεύσει όσα νωρίτερα είχε πει! Αφού μίλησε για «κοινοβουλευτική πονηριά» εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει μια διάταξη με την οποία δεν συμφωνεί, τόνισε ότι η Ν.Δ. «συμπληρώνει το ατόπημα σχολιάζοντας δήλωση που δεν έγινε ποτέ».

«Συμπληρώνει το ατόπημα και δείχνει πόσο σέβεται τον κοινοβουλευτισμό», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, προσθέτοντας δε ότι τα fake news υποσκάπτουν τη δημοκρατία.

«Σας παρακαλώ λοιπόν κι εσείς να μη σκιαμαχείτε αλλά να έχετε το στοιχειώδες κοινοβουλευτικό ήθος, να μη σχολιάζετε fake news. Τα fake news είναι fake news», σημείωσε ακόμα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα με υπευθυνότητα και σοβαρότητας και κυρίως όχι εξευτελίζοντας εαυτούς μας ως κοινοβουλευτικά κόμματα σχολιάζοντας ανύπαρκτα θέματα!