«Φαγωμάρα» διαρκείας στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι κρύβει το αντάρτικο Φίλη και το μεγαλοπρεπές άδειασμα Τσίπρα

284

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο εσωκομματικός εμφύλιος που μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρεται πλέον και στα έδρανα της βουλής και είναι σίγουρο ότι όσο ο Αλέξης Τσίπρας θα εφαρμόζει το σχέδιο του για τη διεύρυνση του κόμματος αυτό θα γίνεται και πιο εμφανές.

Εχθές, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, Σάκης Παπαδόπουλος, Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν συντάχθηκαν με την κομματική «γραμμή» του «παρών» και καταψήφισαν τις συμβάσεις, διαφωνώντας επί της ουσίας με την κυβερνητική πολιτική επί ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, καθώς επί των ημερών του δρομολογήθηκαν οι σχετικές συμφωνίες (επί υπουργίας Σταθάκη).

Ο κ. Φίλης μάλιστα είχε από τότε διαφωνήσει για τα συμβάσεις εξόρυξης, ενώ δεν δίστασε στην ομιλία του στην Βουλή να ασκήσει κριτική για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «έπρεπε να παρουσιάσει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο που να οδηγεί σε μια δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου και σε ένα άλλο υπόδειγμα ζωής του πολίτη».

Ενώ αναφορικά με το «παρών» που αποφάσισε να δηλώσει η Κ.Ο. του κόμματος, είπε ότι ναι μεν αποτελεί μια θετική μετατόπιση αλλά δεν αρκεί:

«Αρκεί από το “ΝΑΙ” το βιαστικό και ακατανόητο την παραμονή των εκλογών να πάμε σήμερα σε ένα ”ΠΑΡΩΝ”; Κατά τη γνώμη μου, δεν αρκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά και καταψήφισε.

Όσον αφορά το επιχείρημα που επικαλέστηκε το κόμμα σχετικά με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, που είναι αντισυμβαλλόμενο μέρος στις εν λόγω συμβάσεις, ο κ. Φίλης το χαρακτήρισε «άλλοθι», επισημαίνοντας ότι «είναι πραγματικό πρόβλημα το ξεπούλημα που ετοιμάζεται για τα ΕΛΠΕ, αλλά είναι το έλασσον, το μείζον είναι η κλιματική αλλαγή και αυτή υπήρχε και πριν τις εκλογές».

Και πρόσθεσε: «Είναι λάθος να μην κάνουμε μια αυτοκριτική μπροστά στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική νεολαία.

Αυτή είναι η δύναμη της Αριστεράς, να μπορεί να διορθώνει τα λάθη της, να κερδίζει συνειδήσεις των πολιτών σε μια γραμμή αλλαγής της κοινωνίας, που σημαίνει σε μια γραμμή κοινωνικά και περιβαλλοντικά ισόρροπης ανάπτυξης».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε ήδη από το καλοκαίρι να δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεών του.

Μέσω διαρροών και συγκεκριμένων διαύλων κοινοποίησε τη διάθεσή του για αλλαγή γραμματέα και αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέτη καθώς και τις σκέψεις του για εκλογή του προέδρου από τη βάση. Είχε προηγηθεί η δήλωσή του, η οποία υπέκρυπτε πολύ περισσότερα από όσα εν πρώτοις έγιναν αντιληπτά: «Να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ».

Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου βρίσκεται η εκστρατεία εγγραφής νέων μελών, με στόχο την αύξησή τους στα 100.000, και μέσω της επινόησης του e-ΣΥΡΙΖΑ, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα παρέκαμπτε (ή θα παρακάμψει) τις υπάρχουσες κομματικές δομές και οργανώσεις.

Την εκτέλεση του σχεδίου έχουν αναλάβει οι νέοι και παλαιότεροι πασοκογείς «πραιτωριανοί» του κ. Τσίπρα, όπως οι Χρ. Σπίρτζης, Θ. Μωραΐτης, Γ. Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ ρόλους έχουν αναλάβει στο πλευρό του προέδρου ή στα κομματικά μετόπισθεν οι Ν. Παππάς, Δ. Τζανακόπουλος και Ν. Ηλιόπουλος.

Το «μυστικό της επιτυχίας» βρίσκεται σε μια διαδικασία εμπνευσμένη από τις πρώτες ημέρες του ΠαΣοΚ: τη δημιουργία τοπικών οργανώσεων δίχως ιδεολογικά ή άλλου τύπου διαπιστευτήρια και κριτήρια.

Είναι κάτι στο οποίο από την πρώτη στιγμή αντέδρασε ο υπάρχων μηχανισμός, ο οποίος κατά τον κ. Τσίπρα δεν έχει τη δέουσα αντιστοίχιση με τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» του 31,5%, το οποίο ο πρόεδρος του κόμματος ούτως ή άλλως θεωρεί προσωπικό του επίτευγμα.

Το σχέδιο αυτό σημαίνει ότι αφότου ανοίξει η διαδικασία εγγραφής νέων μελών και οι κατά τόπους οργανώσεις αντιδράσουν στη «νόθευση» της κομματικής ταυτότητας, πολύ απλά θα ξεφυτρώνουν νέες οργανώσεις μελών, από τις οποίες και θα προκύψει το σώμα του επικείμενου συνεδρίου, κατ’ ουσίαν ελεγχόμενο από τον κ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε τα σχέδιά του την Παρασκευή στη συνεδρίαση της ΚΕ. Με μια κάπως διστακτική παραπομπή στον Ανδρέα Παπανδρέου και στους «μη προνομιούχους» επιχείρησε να καθησυχάσει το κομματικό ακροατήριο λέγοντας ότι κατανοεί τους υπάρχοντες προβληματισμούς.

Επέμεινε όμως στο άνοιγμα του κόμματος, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να φοβηθούμε να αλλάξουμε».

Εκλεισε δε την ομιλία του λέγοντας ότι ένα κόμμα αριστερό «δεν είναι των λίγων που αποφασίζουν πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά των πολλών, λαϊκών καθημερινών ανθρώπων» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά μονάχα τον κόσμο που τον στηρίζει».

Οι επιδιώξεις αυτές έγιναν νωρίς αντιληπτές από μεγάλη μερίδα στελεχών, είτε πρόκειται για τους «53+», είτε για τον γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη, την ομάδα Ν. Φίλη, Ν. Βούτση κ.ά., οι οποίοι και επέμειναν εξαρχής στη λογική «ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ΣΥΡΙΖΑ».

Σαφή μηνύματα κατά της πασοκοποίησης του κόμματος

Επειτα από μια μακρά περίοδο σιωπής στο προσκήνιο επανήλθε, με οργανωμένες όμως παρεμβάσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μεταξύ όλων των άλλων βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Π. Σκουρλέτη.

Αποφεύγοντας μέχρι στιγμής μια ευθεία σύγκρουση με την ηγεσία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές για πρόσωπα όπως ο Ν. Παππάς μέσω της κριτικής του στην κομματική ΕΡΤ, αλλά έστειλε και άλλου τύπου μηνύματα μέσω συνεντεύξεων και άρθρων. Εκεί φρόντισε να μιλήσει ανοιχτά εναντίον της πασοκοποίησης του κόμματος.

«Θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα, πόσω μάλλον όταν στις μέρες μας την έχουν πέσει μονοί-διπλοί στον ΣΥΡΙΖΑ για γίνει μέρος της «κανονικότητας» ενός συναινετικού δικομματισμού.

Τους φόβους μου βέβαια τους διασκεδάζει η πολιτική βούληση τόσο της ηγεσίας όσο και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε προσφάτως σε συνέντευξή του (στο tvxs.gr). Σε άρθρο του δε στην κομματική «Αυγή» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να υπάρξουν «συμμαχίες κυρίως στο στρατηγικό επίπεδο και όχι στο τακτικό.

Που οι κινήσεις τακτικής στην κεντρική πολιτική σκηνή ακολουθούν μια δουλειά μυρμηγκιού σε όλα τα επίπεδα – οργανωτικά, κινηματικά, προγραμματικά – και που είναι αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης».

Τα μηνύματα είναι σαφή. Το αν η αντίδραση θα οδηγήσει και σε μετωπική σύγκρουση θα διαπιστωθεί σύντομα.