Φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

300

Την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και αδέσποτα, που μετά από θύελλα αντιδράσεων αποσύρθηκε προσωρινά, ζητούν φιλοζωικές οργανώσεις.

Παράλληλα, οι φιλοζωικοί φορείς ζητούν σε ανακοίνωσή τους ότι η εκπόνηση του νομοσχεδίου πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση.

"Θεωρούμε, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι οποιαδήποτε νέα νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς θα πρέπει να θέτει αρχές για την ευζωία και την προστασία τους σε συμμόρφωση με τις διεθνείς κατευθύνσεις και τις ευρωπαϊκές επιταγές, να προάγει το πνεύμα της φιλοζωίας και να μην προσανατολίζεται μόνο σε διαχειριστικά μέτρα και δη ελλιπούς επιστημονικότητας και τεκμηρίωσης".

Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που αποσύρθηκε πριν λίγες ημέρες αναμένεται να επανέλθει σε διαβούλευση μετά το Πάσχα με τροποποιήσεις τις οποίες θα κάνει το αρμόδιο υπουργείο.

Ακόμη, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "αν οι υπηρεσίες του υπουργείου, , επιθυμούν όπως οι φιλοζωικοί φορείς συμβάλλουμε με προτάσεις για αναβάθμιση της υφιστάμενης νομοθεσίας, αυτό προϋποθέτει επίσημη πρόσκληση για συμμετοχή σε νέα,απόμηδενική βάση, ανοικτή – συμμετοχική διαδικασία και διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχευση και σίγουρα προϋποθέτει τονσεβασμό της φιλοζωικής κοινότητας και του έργου που έχει καταθέσει μέχρι σήμερα στην κοινωνία".

Ακόμα, οι φιλοζωικοί φορείς δηλώνουν ότι δεν θα μετάσχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία που θέτει ως βάση το νομοσχέδιο που αποσύρθηκε.

Την ανακοίνωση υπογράφουν τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας, που είναι η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (ΠΦΟ), η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής‐Σαρωνικού (ΖΟΣΑΣ) και τα σωματεία ‐ μέλη τους καθώς και οι οργανώσεις Animal Action Hellas και Dogs’ Voice.