Φλυαρούν μόνον οι ξερόλες

136
Φλυαρούν μόνον οι ξερόλες

Ο άνθρωπος, σε σχέση με τα υπόλοιπα πλάσματα που ζουν στην γη, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που ονομάζεται νοημοσύνη. Και αυτό το ‘’θείο δώρο’’, ίσως είναι και η μεγαλύτερη τραγωδία του.

Του Γιάννη Μιχαήλ

Γιατί μέσα από την νοημοσύνη, η οποία για κάθε άτομο, έχει πολλές διαβαθμίσεις, που έχουν σχέση με τον χαρακτήρα του, αλλά και τις γνώσεις που αποκτώνται συν τω χρόνω, μπορεί να συνειδητοποιήσει τον εαυτό του.

Παράλληλα ίσως αναρωτηθεί όχι μόνον γιατί υπάρχει αλλά και τι είναι ο υπόλοιπος κόσμος. Μεγάλα προβλήματα για δυνατούς λύτες, γι’ αυτό και πολλοί συνάνθρωποί μας αμφιταλαντεύονται και αγωνιούν, αντιμετωπίζοντας το άγνωστο. Επίσης αισθάνονται σαν ‘’καλαμιά στον κάμπο’’, παρά το γεγονός, ότι είναι σκεπτόμενες καλαμιές.

Λύσεις σε όλες αυτές τις ορατές και αόρατες απορίες μπορούν –με κάποιον τρόπο- να απαντηθούν μέσα από την λογική σκέψη. Η λογική είναι η μελέτη των τρόπων συλλογισμού, σύμφωνα με τους οποίους θα σκεπτόμαστε σωστά, δηλαδή λογικά.

Είναι δύσκολο ως ανέφικτο την λογική οδό να την ακολουθήσουν όλοι. Υπάρχει μια σημαντική μερίδα ανθρώπων που κυκλοφορούν ανάμεσα στους υπόλοιπους, σε κάθε χρονική περίοδο, από καταβολής κόσμου, οι οποίοι βαδίζουν τον δικό τους δρόμο επειδή πιστεύουν ότι εκείνοι κατέχουν τα… μυστικά του βάλτου.

Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των… αντιρρησιών είναι ότι διακατέχονται από το σύνδρομο του ξερόλα, ενώ παράλληλα είναι ρέκτες των θεωριών συνωμοσίας.

Έτσι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός, η οικονομική κρίση προσκλήθηκε από εξωγενείς παράγοντες, ότι μας ψεκάζουν, ότι το φάρμακο του καρκίνου έχει βρεθεί αλλά αποκρύπτεται και άλλες ανοησίες ως ουκ εστίν αριθμός.

Στην σημερινή συγκυρία, οι ξερόλες ανορθολογιστές αντιδρούν στην χρήση της μάσκας και όλα αυτά τα λένε δημόσια, χωρίς να έχουν την παραμικρή συναίσθηση, ότι όλα τα μέτρα, για την ανάσχεση της πανδημίας τα εισηγούνται εξειδικευμένοι γιατροί με επιστημονικές περγαμηνές.

Όλοι αυτοί που διακατέχονται από το θράσος της άγνοιας, ας μάθουν ότι ο Πλάτων έλεγε ότι ‘’το φοβερότερο είδος της άγνοιας είναι να νομίζει κανείς ότι γνωρίζει κανείς κάτι, που δεν το γνωρίζει’’.

Αλλά και η λαϊκή σοφία λέει κάτι πολύ απλό: ‘’Η άγνοια φλυαρεί’’. Επομένως όλοι αυτοί που φωνασκούν ως κορύβαντες, κάνουν μόνο θόρυβο…