«Φρένο» στις ρυθμίσεις για χρέη προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία

88

Στον «πάγο» εμφανίζεται να βάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις ρυθμίσεις οφειλών για χρέη τόσο προς την Εφορία και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υψηλόβαθμα στελέχη της εμφανίζονταν αισιόδοξα ότι οι σχετικές διατάξεις θα ψηφιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του Μαρτίου.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διά στόματος τόσο της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου όσο και του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, παρουσίαζε σχεδόν έτοιμη τη διάταξη με την οποία εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούσαν να διευθετήσουν με τις πλέον ευνοϊκές προβλέψεις, με «κούρεμα» τόσο των προσαυξήσεων όσο και της αρχικής οφειλής, τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες ήθελαν στο υπουργείο Εργασίας να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξης σε ρύθμιση όχι μόνο των οφειλών που προέρχονται από μη μισθωτούς αλλά και των οφειλών από επιχειρήσεις, αναφέρει η "Καθημερινή".

Την ίδια στιγμή, από το υπουργείο Οικονομικών, η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου παρουσίαζε την αντίστοιχη ρύθμιση για χρέη προς την εφορία σχεδόν έτοιμη να κατατεθεί στη Βουλή.

Στον αντίποδα βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κρατούσε τα χαρτιά του κλειστά, ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει διαρροή που αφορούσε τις ρυθμίσεις οφειλών, σύμφωνα με την οποία «δεν έχει κατατεθεί επίσημο σχετικό αίτημα στους θεσμούς».

Μπροστά σε κομματικό κοινό βέβαια, την περασμένη εβδομάδα, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενέδωσε στον πειρασμό να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης, κάνοντας τον διαχωρισμό ανάμεσα στους οφειλέτες που έχουν ανάγκη από βοήθεια και σε αυτούς που είναι κακοπληρωτές. Πάντως, επεσήμανε ότι «οι ρυθμίσεις είτε προς την εφορία είτε προ τα ασφαλιστικά ταμεία είναι κάτι που γίνεται και όχι κάτι που ανακοινώνεται».

Και ενώ στο εσωτερικό η διπλή κυβερνητική παρέμβαση βρισκόταν σχεδόν σε καθημερινή βάση στην επικαιρότητα, στη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως η κυβέρνηση ενημέρωσε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει, στο εγγύς μέλλον, σε αναθεωρήσεις των συστημάτων δόσεων για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα πρέπει να γίνει περαιτέρω τεχνική ανάλυση.

Μάλιστα, η Κομισιόν τονίζει πως αυτό είναι σημαντικό για να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα σε σχέση με τα δημόσια έσοδα και να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτά ήταν δομικά συστατικά της μεταρρύθμισης για την είσπραξη δημοσίων εσόδων, που καθιερώθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων στήριξης.

Στο κεφάλαιο των κινδύνων, δε, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τοποθετούνται επί του θέματος των ρυθμίσεων σε 120 δόσεις, αναφέροντας πως τα σχέδια καθιέρωσης νέων σχημάτων δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ακόμα υιοθετηθεί, αλλά εάν επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να επιφέρουν εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις στη συλλογή των δημοσίων εσόδων και στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, πηγές από το υπουργείο Εργασίας υποστήριζαν πως πράγματι, όσον αφορά τη ρύθμιση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, απαιτείται λίγος χρόνος ακόμη για τεχνικές λεπτομέρειες, σπεύδοντας βέβαια να ξεκαθαρίσουν πως η ρύθμιση θα προχωρήσει κανονικά στο πλαίσιο που έχει περιγράψει η ηγεσία του υπουργείου.

Μάλιστα, επεσήμαναν ότι η νέα παρέμβαση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών, κάτι που έχει γίνει γνωστό στους θεσμούς ως ελληνική θέση, και σημείωναν ότι οι παρατηρήσεις των θεσμών, κάθε φορά που ήταν στο τραπέζι κάποια ρύθμιση, «ήταν πάντα αυτού του τύπου».