«Φρούριο» η Αθήνα για την επέτειο Γρηγορόπουλου: Από πότε θα είναι απροσπέλαστο το Κέντρο

103

«Φρούριο» θα θυμίζει σήμερα το κέντρο της Αθήνας εν όψει των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί των Μ.Α.Τ., της Ο.Π.Κ.Ε., της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ακόμα και από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την Κρατική Ασφάλεια θα βρίσκονται επί ποδός στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, με αποστολή την πρόληψη και την αποτροπή επεισοδίων.

Ο σχεδιασμός του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας δίνει ιδιαίτερη βάση στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου όπου κάθε χρόνο επικεντρώνονται τα επεισόδια.

Παράλληλα, ελικόπτερο της Αστυνομίας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα πραγματοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πτήσεις δίνοντας απευθείας εικόνα της κατάστασης που θα επικρατεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων που βρίσκεται στην Γ.Α.Δ.Α.

Επίσης, το ειδικό υδροφόρο όχημα της ΕΛ.ΑΣ., ο Αίαντας, που έκανε την εμφάνισή του στα επεισόδια του Πολυτεχνείου, θα βρίσκεται και πάλι σε κοντινή απόσταση από τα Εξάρχεια και θα επέμβει, αν κριθεί αναγκαίο.

Τα μέτρα ασφαλείας προβλέπουν αυξημένη επαγρύπνηση σε αστυνομικά τμήματα, κρατικές υπηρεσίες, πρεσβείες και υπουργεία, δηλαδή κτίρια που είναι πιθανό να αποτελέσουν στόχους επιθέσεων.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

  • Στις 12 το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.
  • Στα Προπύλαια έχει προγραμματιστεί και η απογευματινή συγκέντρωση για τις 17:30, απ’ όπου θα γίνει νέα πορεία.
  • Στις 21:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.
  • Στις 12:00 και στις 18:00 θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες και στη Θεσσαλονίκη από την Καμάρα.
  • Το απόγευμα στις 18:00, θα γίνουν διαδηλώσεις σε Πάτρα, Λάρισα, Κομοτηνή,  Χανιά, Ιωάννινα, Μυτιλήνη.

Η δολοφονία – Το ξέσπασμα της βίας

Ήταν Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τις 9 το βράδυ όταν ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Τα επεισόδια που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες χαρακτηρίστηκαν ως τα χειρότερα μετά την Μεταπολίτευση.

Οργισμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν δεκάδες κτίρια και αυτοκίνητα, έσπασαν και λεηλάτησαν καταστήματα, σε αμέτρητες συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις που κράτησαν παθητική στάση. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην Αθήνα μόνο υπολογίστηκαν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.