Στην Αθήνα ο Χαφτάρ: Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια (Photos)

368
Στην Αθήνα ο Χαφτάρ: Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια

Στην Αθήνα έφτασε στις 19:50 ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια απόψε, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αλλά και αύριο, Παρασκεύη στις 9:20 το πρωί. 

Στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής ο Λίβυος στρατάρχης θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Η έλευση του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα γίνεται μόλις δύο ημέρες πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Μάλιστα, η έλευσή του Λίβυου στρατιωτικού στην ελληνική πρωτεύουσα δεν ανακοινώθηκε, για λόγους ασφαλείας.

xaftar_mak

Νωρίτερα, λιβυκά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την είδηση της αιφνίδιας έλευσης Χαφτάρ στην Αθήνα, με την ελληνική Κυβέρνηση να μην επιβεβαιώνει, αλλά και να μην διαψεύδει τις πληροφορίες.

IMG_3140

Η κίνηση αυτή της Αθήνας θεωρείται από αναλυτές ότι αποτελεί μια διπλωματική ρελάνς για τη μη πρόκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Χθες ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

IMG_3137

«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;», ανέφερε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA).

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA, που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία, σχολίασε για την απουσίασα της Ελλάδας ότι «δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χάφταρ δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συγκεκριμένα, ο Μάας δήλωσε για τον Χαφτάρ, μετά την αποτυχία στις συνομιλίες της Μόσχας: «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Χαφτάρ δεσμεύεται σε εκεχειρία στη χώρα, επιβεβαίωσε, ακόμη, με tweet το γερμανικό ΥΠΕΞ.

«Έχει συμφωνήσει να τιμήσει την κατάπαυση του πυρός, ανεξάρτητα από το ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Αυτό είναι εξαιρετικό σημαντικό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έπειτα από μία συζήτηση –που διήρκεσε τρεις ώρες- με τον Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη της Λιβύης, σύμφωνα με όσα σημειώνει το Spiegel.

Σύμφωνα με τον Χάικο Μάας, εκτός της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, ο Χαφτάρ, είναι έτοιμος να παρευρεθεί την Κυριακή στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Λιβύη.