Γαλλία: Έφοδος στο σπίτι του υπουργού Υγείας και του πρώην πρωθυπουργού

146

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης εκτεταμένη έρευνα σε βάρος υπουργών, αξιωματούχων της γαλλικής κυβέρνησης, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.

Ανακριτές του κέντρου για την καταπολέμηση των επιθέσεων ενάντια στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία πραγματοποίησαν εφόδους στα σπίτια του νυν υπουργού Υγείας, Ολιβιέ Βεράν – τόσο στο Παρίσι, όσο και στην πόλη της Γκρενόμπλ, του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρντ Φιλίπ και πρώην μελών της τότε γαλλικής κυβέρνησης της Ανιές Μπιζίν και Σιμπέτ Ντιαϊέ.

Οι ανακριτές εισέβαλαν επίσης στα πλαίσια της έρευνας και στο σπίτι του διευθυντή υγείας της Γαλλίας, Ζερόμ Σαλομόν, τον οποίο γνώρισε η κοινή γνώμη από τις ανακοινώσεις του αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Κατασχέθηκαν υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα

Στα πλαίσια της έρευνας κατασχέθηκαν αρχεία, προσωπικοί υπολογιστές και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να γίνει κατανοητός ο ρόλος των αξιωματούχων στην διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στα χέρια των ανακριτών βρίσκονται και τα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκόμενων στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στο πρώτο κύμα, από τον περασμένο Μάρτιο ως και το καλοκαίρι.

Διερεύνηση ευθυνών για τη διαχείριση του κορωνοϊού

«Σκοπός της έρευνας είναι να αποσαφηνιστεί πριν απ’ όλα ποιος έχει την ευθύνη για τι και γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε καλά ποιος έκανε τι» σημειώνει άτομο που γνωρίζει καλά την έρευνα. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα της Le Figaro, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ερίκ Ντιπόν Μορετί δεν έχει ενημερωθεί για την έρευνα, στα πλαίσια της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνα κατέθεσαν όλα όσα γνώριζαν στις αρχές το περασμένο καλοκαίρι.