Γαλλία: Κατηγορείται για βιασμό ο νέος υπουργός Εσωτερικών - Ακτιβίστριες διαδήλωσαν στο Ελιζέ

208

Στοχευμένη στο πρόσωπο του νέου υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν, φαίνεται πως ήταν σε μεγάλο βαθμό η σημερινή τόπλες διαμαρτυρία τριών γυναικών μπροστά από το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, στα Ηλύσια Πεδία.

Ο πολιτικός που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, από τον Σοσιαλιστή Κριστόφ Καστανέρ, μετά τον ανασχηματισμό του Εμανουέλ Μακρόν, κατηγορείται για τον βιασμό μιας γυναίκας, το 2009, όταν αποτελούσε τομεάρχη δικαιοσύνης στο κόμμα της γαλλικής Δεξιάς. Συγκεκριμένα, η Σοφί Πάτερσον Σπατζ, η οποία αποτελούσε project manager στο τμήμα νομικών υποθέσεων του κεντροδεξιού κόμματος UMP, είχε ζητήσει από τον Νταρμανάν να τη βοηθήσει να «σβήσει» μια σε βάρος της καταδίκη για εκβιασμό. Η γυναίκα υποστηρίζει πως ο Νταρμανάν της υποσχέθηκε μεν να παρέμβει, με αντάλλαγμα σεξουαλικής φύσης.

Ο ίδιος ο Νταρμανάν παραδέχτηκε μεν πως είχε σεξουαλικές σχέσεις με την Σπατζ, όμως υποστήριξε πως αυτό συνέβη με τη συγκατάθεσή της.

Αξίζει να αναφερθεί πως το περιβάλλον του Μακρόν δείχνει να μην ανησυχεί για την υπόθεση, σημειώνοντας πως «φαίνεται πως τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε αυτό το πλαίσιο πάντως, ακτιβίστριες διαμαρτύρονται για την ανάθεση του υπουργείου Εσωτερικών στον Νταρμανάν, αλλά και για τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, ο οποίος είναι επικριτικός απέναντι στο κίνημα #MeToo για τα δικαιώματα των γυναικών στον εργασιακό χώρο και την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο.

Οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν σήμερα σε δύο σημεία στο Παρίσι, επικρίνοντας τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέδειξε ως «μεγάλο ζήτημα» της θητείας του την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.