Γαλλικά ΜΜΕ: Για τα σκίτσα του Μωάμεθ στο Charlie Hebdo η νέα επίθεση

89

Με την επαναδημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ, που είχαν προκαλέσει το μακελειό στα γραφεία του Charlie Hebdo το 2015, συνέδεσε την χθεσινή επίθεση με ματσέτα έξω από τα παλιά γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού, ο 18χρονος Πακιστανός που συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές ως βασικός ύποπτος.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο 18χρονος, που ονομάζεται Αλί, «ομολόγησε την πράξη του», την οποία «ενέταξε στο πλαίσιο της επαναδημοσίευσης των σκίτσων του Μωάμεθ από το Charlie Hebdo με την οποία διαφωνούσε».

Σύμφωνα με τη Le Monde ο 18χρονος έχει δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά στην πράξη του. Το Charlie Hebdo είχε αναδημοσιεύσει τα σκίτσα που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ  λίγο πριν από την έναρξη της δίκης, που είναι σε εξέλιξη, για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ ο 18χρονος είχε συλληφθεί πριν από έναν μήνα έξω από την Όπερα της Βαστίλης έχοντας στην κατοχή του ένα κατσαβίδι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Αλί δεν συμπεριλαμβανόταν σε κάποια λίστα υπόπτων για ισλαμικό εξτρεμισμό.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι προσήχθη και ένας πρώην συγκάτοικος του 18χρονου. Αντίθετα μέσα στη νύχτα αφέθηκε ελεύθερος ένας 33χρονος Αλγερινός που κρατείτο ως ύποπτος. Ο άνδρας αυτός, ο οποίος βρισκόταν κοντά στον τόπο της επίθεσης, «απαλλάχθηκε από τις υποψίες», διευκρίνισε η δικαστική πηγή στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο 33χρονος Αλγερινός «έλεγε πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας, πως ακολούθησε τον δράστη και πως στη συνέχεια απειλήθηκε απ' αυτόν και όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα», ανέφερε η ίδια πηγή.

Έτσι παραμένουν επτά αυτοί που παραμένουν υπό προσωρινή κράτηση, ανάμεσά τους πέντε άνδρες που βρίσκονταν σε μία από τις κατοικίες που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσε ο κύριος ύποπτος.

Υπενθυμίζεται ότι από τη χθεσινή επίθεση τραυματίστηκαν δύο δημοσιογράφοι.